Home

Achtergrond

Nederlandse onderzoeker voor Nobelprijs in Oslo

De Nederlandse onderzoeker Bert Metz zal maandag in Oslo op het podium staan als het VN-klimaatpanel (IPCC) de Nobelprijs ontvangt.

Metz is co-voorzitter van de werkgroep voor maatregelen tegen klimaatverandering. "Uit de rapporten van IPCC blijkt dat we de grootste klimaatproblemen wereldwijd kunnen voorkomen door gebruik te maken van bestaande technieken'', zegt Metz, die verbonden is aan het Milieu- en Natuurplanbureau. "Daarmee kunnen we bijvoorbeeld energie zuiniger gebruiken, duurzame energie opwekken en kolengestookte centrales voorzien van CO2 afvanginstallaties.''

Volgens Metz is op die manier een beperking van 30 procent in de uitstoot van broeikasgassen in 2020 haalbaar. Op lange termijn is dat een essentiële stap op weg naar het beheersen van klimaatverandering. Metz: "De kosten om de gemiddelde temperatuurstijging tot 2 graden te beperken zijn betaalbaar. Het gaat om enkele procenten van het mondiale bruto binnenlands product in 2040.''

IPCC en Al Gore krijgen de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inspanningen om de kennis over klimaatverandering systematisch bijeen te brengen en te verspreiden. Daarmee hebben zij, aldus het Nobelprijscomité, een fundament gelegd voor het tegengaan van klimaatverandering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.