Home

Achtergrond 182 x bekeken

'Nederlander vindt veiligheid belangrijkste waarde'

Nederlanders vinden veiligheid de belangrijkste waarde, kort gevolgd door fatsoen en gelijkwaardigheid.

Dat blijkt uit een onderzoek dat Filosofie Magazine vandaag heeft gepubliceerd. De waarde die het laagst scoort bij de Nederlanders is vaderlandsliefde.

Het maandblad legde aan ruim vijfhonderd Nederlanders een rijtje van tien waarden voor. Aan elke waarde moesten zij een cijfer van een tot tien toekennen.

Ook bleek uit het onderzoek dat twee derde van de ondervraagden vindt dat het in 2007 slechter is gesteld met de waarden onder de Nederlanders dan voorheen. Daarnaast vinden de respondenten dat het vooral een taak van de overheid is om waarden te handhaven, en niet van de burgers.

Naast het toekennen van een cijfer moesten de respondenten bij elke waarde een keuze maken uit drie definities, die in hun ogen de waarde het beste omschreef. Opvallend is dat bij waarden die de laatste tijd tot ophef leiden, zoals vrije meningsuiting, steeds de gematigde definitie de voorkeur krijgt.

Hieruit blijkt volgens Filosofie Magazine dat Nederland moe is van polarisatie. Zo vindt ruim tien procent dat vrije meningsuiting betekent 'het recht alles te zeggen, ook al is dit beledigend', terwijl bijna de helft meent dat deze waarde inhoudt: 'naar elkaar luisteren, om daarmee alle meningen voldoende recht te doen'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.