Home

Achtergrond

Naktuinbouw past uitsluitend uurtarief aan

Volgend jaar blijven de keuringstarieven van Naktuinbouw in de boomkwekerijsector voor het te keuren areaal gelijk, evenals de vaste bijdrage.

Het uurtarief wordt echter verhoogd van € 56 naar € 64. Dit heeft het bestuur van Naktuinbouw vorige week woensdag besloten. Zij stelde die dag de begroting en de daaruit vloeiende tarieven van de kwaliteitskeuringen voor 2008 vast.

Uitgangspunt hierbij is dat Naktuinbouw voor elk van zijn activiteiten kostendekkende tarieven in rekening brengt. De keuringsdienst ontvangt geen financiële ondersteuning van derden en hanteert daarbij het principe 'kostenmaker is kostendrager'.

In de afgelopen jaren hoefde Naktuinbouw zijn keuringstarieven niet te verhogen. Ook voor volgend jaar blijft de areaalbijdrage gelijk, net als de vaste bijdrage die per bedrijf op € 192 blijft staan.

De uurbijdrage voor het uitvoeren van de keuringen gaat omhoog van € 56 naar € 64 per uur. Hierbij heeft het bestuur van Naktuinbouw rekening gehouden met de wens vanuit de boomkwekerijsector om tot een kostenmaker/kostendrager-tariefsysteem te komen. Voor het gemiddelde boomkwekerijbedrijf, waar circa drie à vier uur keuringswerk plaatsvindt, betekent de uurtariefverhoging dat de jaarlijkse keuringskosten met zo'n 4 à 5 procent stijgen.

Verder heeft het bestuur besloten om de tariefskorting bij extensieve keuringen voor het gewas Buxus te schrappen, omdat de keuringsinspanning bij Buxus vanwege Cylindrocladium is toegenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.