Home

Achtergrond

NS haalt norm en mag kaartje duurder maken

Het treinkaartje wordt op 3 februari 2008 duurder.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) mogen de prijs verhogen nu het is gelukt om 87 procent van de treinen op tijd te laten rijden.

De NS maakte vandaag bekend dat nu de punctualiteit op 87 procent is gekomen er wordt voldaan aan eerder gemaakte afspraken met consumentenorganisaties.

De betrokken organisaties kwamen in 2003 overeen dat de NS zou afzien van een tariefverhoging en dat die alsnog zou plaatsvinden als de punctualiteit en klanttevredenheid zouden verbeteren. "Het kwaliteitsniveau is nu zo hoog dat ook de tweede helft van deze inhaalslag kan worden gerealiseerd'', meldt de NS.

In 2002 ging de prijs van het treinkaartje niet omhoog, omdat de NS toen vond dat de dienstverlening beter moest. Toen dat in 2004 beter ging, is het eerste deel van die uitgestelde stijging doorgevoerd. Nu volgt het tweede deel.

De NS-zegsman wijst erop dat er de afgelopen jaren hard is gewerkt om de dienstverlening aan de klant steeds verder te verbeteren. "Vergeleken met het begin van de eeuw rijden er veel meer treinen die beter op tijd rijden. Het aantal treinreizigers is gegroeid, evenals de waardering die zij hebben voor de dienstverlening.''

De Consumentenbond zegt het belangrijker te vinden dat reizigers op tijd komen dan dat treinen op tijd arriveren. "We gaan er dit jaar streng op letten of reizigers wel op tijd aankomen en of ze in de nieuwe dienstregeling niet veel eerder weg moeten om op dezelfde tijd aan te komen.''

De organisatie vindt verder dat prijs en kwaliteit van het openbaar vervoer aan elkaar gekoppeld moeten zijn. "Dat is, afgezien van deze eenmalige overeenkomst, nog niet het geval omdat de NS jaarlijks een inflatiecorrectie mag toepassen. Treinkaartjes worden in februari ruim 2 procent duurder. Die stijging komt bovenop de inflatiecorrectie van 2 procent die al in januari wordt doorgevoerd.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.