Home

Achtergrond

NMa maakte einde aan 'kartelparadijs'

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bestaat dinsdag tien jaar. In die tijd heeft de organisatie naar eigen zeggen een inhaalslag gemaakt ten opzichte van vergelijkbare diensten in andere landen en een einde gemaakt aan Nederland als 'kartelparadijs'.

Dat Nederland qua mededingingstoezicht gold als een lusthof voor kartels zijn de woorden van Pieter Kalbfleisch, sinds eind 2003 de hoogste bestuurder bij de toezichthouder. "We liepen erg achter ten opzichte van andere Europese landen en de Verenigde Staten. Ze vielen daar van hun stoel als je vertelde dat we onze kartels hier zelfs hadden geregistreerd'', zei hij in november in een vraaggesprek met het ANP.

Inmiddels werken er bij de Haagse organisatie, die eerst viel onder het ministerie van Economische Zaken en sinds 2005 een zelfstandig bestuursorgaan is, ruim driehonderd medewerkers. Zij waken ervoor dat bedrijven onderling afspraken maken die andere bedrijven en/of consumenten benadelen.

Het bekendste voorbeeld van dergelijke illegale praktijken is de bouwfraude, die in 2001 aan het licht kwam. Bij deze kwestie verwierf de NMa bekendheid bij het grote publiek. De prijsafspraken bij openbare aanbestedingen waarbij meer dan driehonderd bouwbedrijven waren betrokken, leidden tot een parlementaire enquête en tot NMa-boetes ter waarde van vele miljoenen euro's.

Ook bekijkt de NMa of bedrijven niet een te grote machtspositie krijgen als zij samengaan. Tot nu toe stak de toezichthouder in slechts twee gevallen een stokje voor een fusie, in de ogen van sommigen een laag getal.

Dat de NMa bestaansrecht heeft, ontleent Kalbfleisch uit cijfers. Volgens hem leverden opgelegde maatregelen de consument in 2006 naar schatting 800 miljoen euro op. De toezichthouder zelf had in dat jaar een begroting van 43 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.