Home

Achtergrond 262 x bekeken

NAK verlaagt zeefmaat tarwe

De keuringsdienst NAK heeft de zeefmaat voor winter- en zomertarwe verlaagd van 2,40 naar 2,20 millimeter spleetzeef.

Dat heeft geen gevolgen voor de kwaliteit, zegt Ad Toussaint, specialist keuringssystemen bij de NAK. "Kwaliteit staat bij ons altijd voorop. Maar het blijkt dat het geen noemenswaardige kwaliteitsverschillen oplevert als je lager gaat zitten met de zeefmaat."

Eerder dit jaar werd de zeefmaat incidenteel verlaagd. Ook tijdelijke verlagingen in het verleden leverden nooit problemen op. Nu wordt de verlaging van 2,40 naar 2,20 millimeter de standaard. Toussaint: "De maat is een extra kwaliteitsborging tegen slechte, verschrompelde en te kleine zaden. Daarom willen we wel een minimum houden."

De NAK verandert ook de vermelding van de kiemkracht van granen, peulvruchten en fijne zaden. Bij deze gewassen wordt de kiemkracht in groepen van maximaal vijf procentpunten op het certificaat vermeld. Vezelvlas krijgt kiemkrachtgroepen met een bandbreedte van vier procentpunten.

Voor alle soorten geldt een maximale geldigheid van het monsteronderzoek van zes maanden. Als de kiemkracht minimaal acht procentpunten hoger is dan het minimum, is het monsteronderzoek negen maanden geldig. Voor lijnzaad geldt dat als de kiemkracht vier procentpunten boven de minimumnorm ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.