Home

Achtergrond 184 x bekeken

Moldavië trekt de grens met Roemenië

Moldavië, dat verwikkeld is in een strijd met buurland Roemenië over de landsgrenzen en de nationale identiteit, heeft gisteren twee Roemeense diplomaten uitgezet.

Ook werd de Moldavische ambassadeur in Boekarest teruggeroepen, maakte het Moldavische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.
De twee diplomaten zijn tot ’persona non grata’ verklaard en moeten binnen 24 uur Moldavië verlaten wegens werkzaamheden die ”onverenigbaar zijn met hun status als diplomaat”, aldus de verklaring van het ministerie. De Moldavische ambassadeur is teruggeroepen ”voor overleg”.

Afgelopen week beschuldigde de Moldavische president Vladimir Voronin het nieuwe EU-lid Roemenië van ”voortdurende agressie” tegen zijn land, onder meer vanwege een verdrag over staatsgrenzen dat Moldavië weigert te tekenen.

Ook wil Voronin de EU vragen om zijn klachten te onderzoeken, dat Roemenië weigert Moldavië als staat te erkennen en dat Roemenië het 4 miljoen inwoners tellende land aan het wankelen wil brengen door de inwoners massaal een Roemeens burgerschap aan te bieden.
Moldavië hoorde tot 1991 bij de Sovjet-Unie en grenst in het westen aan Roemenië en in het oosten aan Oekraïne. De grenzen van het land komen grotendeels overeen met dat van de toenmalige Sovjetrepubliek Moldavië. Dat grondgebied is vrijwel hetzelfde als het voormalige Bessarabië dat tot de Tweede Wereldoorlog Roemeens was.

De Roemeense president Traian Basescu heeft woensdag gezegd dat de uitzetting van de diplomaten geen enkele invloed heeft op zijn beleid om ”de Roemenen van Moldavië te helpen”. Basescu heeft in het verleden de Roemeense nationaliteit gepromoot en zei toen ”dat niets één natie definitief kan opsplitsen”. De Moldaviërs delen met de Roemenen hun taal en cultuur.

Toen Roemenië zich in 2007 bij de EU aansloot, was er gekte bij de Roemeense ambassades in Moldavië; 800.000 Moldaviërs vroegen de Roemeense nationaliteit aan. Nog steeds probeert Roemenië burgers uit het buurland in recordtempo te nationaliseren tot Roemeens staatsburger, onder meer door Moldaviërs uit te nodigen om in Roemenië te komen studeren. De Roemeense orthodoxe kerk probeert ondertussen ook om vaste voet aan de grond te krijgen in Moldavië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.