Home

Achtergrond

Minister wil maatwerk in cao

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken wil dat er in meer cao's keuzevrijheid komt.

Zo kan niet alleen rekening worden gehouden met individuele wensen van werknemers, maar kunnen bedrijven zich ook beter aanpassen aan veranderende omstandigheden.

De CDA-bewindsvrouw zei vandaag bij de presentatie van de Nota Arbeidsvoorwaardenbeleid van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie, dat omslagen in economie zich niet in alle bedrijfstakken gelijktijdig voordoen.

"Zo floreert de bouw op dit moment, terwijl de groei in bepaalde sectoren van de industrie al is ingezakt'', aldus Van der Hoeven. Zij brak een lans voor een systeem van arbeidsvoorwaarden, dat rekening houdt met specifieke ontwikkelingen in branches en met afzonderlijke ondernemingen.

De laatste jaren zijn er al steeds meer zogeheten gelaagde bedrijfstak-cao's afgesloten, die bedrijven meer mogelijkheden bieden eigen keuzes te maken. In sommige cao's kunnen werknemers al kiezen tussen atv-dagen en minder vrije tijd met meer loon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.