Home

Achtergrond 251 x bekeken

Minder ingrepen aan dieren

De minister van LNV besloot om het aantal ingrepen aan levende dieren te verminderen om hun integriteit te waarborgen en hun welzijn te verbeteren. Het gaat hier om het couperen van staarten bij schapen, identificatie-ingrepen bij fokvarkens en het verwijderen van neuslellen bij kalkoenen. De regels gaan in per 1 januari 2008.

Schapen
Tot nu toe was het couperen van staarten bij schapen toegestaan omdat de sector dit nodig achtte ter voorkoming van myasis. Dit is een aandoening die kan ontstaan als de staart ernstig bevuild is geraakt met mest. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze aandoening met een goede verzorging is te voorkomen, ook als de staarten niet zijn gecoupeerd.

Fokvarkens
Vanaf 1 januari 2008 mogen alleen raszuivere en hybride varkens die zijn ingeschreven in een stamboek nog een tatoeage ter identificatie krijgen. Deze tatoeage vervangt het huidige I&R-oormerk. Alle overige fokvarkens mogen niet meer worden getatoeëerd. De varkensfokkerij krijgt nog 4 jaar de tijd om het bedrijfsmerk, dat als derde ingreep wordt toegepast bij fokvarkens in groepshuisvesting, te integreren met de wettelijk voorgeschreven oormerken. Elektronische identificatie of het nieuw ontwerpen van een integraal oormerk lijkt daarvoor een goede mogelijkheid te bieden.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoorden ‘welzijn dieren’

Meer informatie LNV, 20 december 2007: Minder ingrepen aan dieren

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.