Home

Achtergrond 246 x bekeken

Minder illegale arbeid in tuinbouw

In de land- en tuinbouw is in 2006 aanzienlijk minder illegale arbeid geconstateerd.

De Arbeidsinspectie trof bij 13 procent van de gecontroleerde bedrijven in heel Nederland illegale werknemers aan. Een jaar eerder was dat nog 17,5 procent en in de jaren daarvoor 19 procent.

De Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar 946 ondernemingen in de land- en tuinbouw op illegale arbeid. De controles werden voor een deel uitgevoerd op basis van bij de inspectie binnengekomen meldingen over vermoedelijke inzet van illegale arbeid. Bij 122 bedrijven was iets mis.

Veruit de meeste mensen die illegaal aan het werk waren, kwamen uit Polen. Werkgevers moesten vorig jaar voor hen nog een vergunning aanvragen, maar sinds mei dit jaar mogen zij in Nederland vrij werken. 18 procent van de illegale werknemers verbleef vorig jaar ook illegaal in ons land. Verder werkten meer dan 40 mensen op een vals identiteitsbewijs of de papieren van iemand anders.

Dat het aantal geconstateerde overtredingen in de rest van het land flink daalt, is onder meer te danken aan de aanpak van brancheorganisatie LTO om illegale tewerkstelling te voorkomen. LTO helpt tuinders bijvoorbeeld legaal personeel te vinden. Ook de intensieve controles van de Arbeidsinspectie en de hoge boetes voor werkgevers spelen een rol. Deze kunnen oplopen tot € 8.000 per illegale werknemer.

De cijfers zijn exclusief de controles in het Westland. In deze streek maakt de Arbeidsinspectie deel uit van een speciaal interventieteam, dat verder bestaat uit diensten als de Belastingdienst, UWV en politie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.