Home

Achtergrond

Minder bedrijven op de fles

Het aantal faillissementen is met nog enkele werkdagen te gaan dit jaar met ruim 10 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Het aantal schuldsaneringen steeg wel, met bijna 5 procent. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Graydon.
In 2007 gingen 8.229 bedrijven op de fles, tegen 9.167 in 2006. Het aantal verleende schuldsaneringen bedroeg dit jaar 16.403 tegen 15.663 in het jaar ervoor. In totaal ging het in 2007 om 24.632 schuldzaken (faillissementen en schuldsaneringen) tegen 24.830 in 2006.
Mocht de hypotheekcrisis uit de Verenigde Staten volgend jaar overwaaien naar Europa, dan voorziet Graydon in 2008 een forse stijging van het aantal faillissementen. Als de malaise niet overslaat houdt het onderzoeksbureau rekening met een verdere daling van het aantal failliete bedrijven en een stijging van het aantal schuldsaneringen.
Aan steeds meer ondernemers met een eenmanszaak wordt schuldsanering verleend, terwijl ook vaker particulieren failliet worden verklaard dan wel in aanmerking komen voor schuldsanering. In totaal komt de schade door faillissementen en schuldsaneringen dit jaar uit op 2,8 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.