Home

Achtergrond

Met losse handjes

De laatste week van dé Uitdaging is aangebroken. Het einde is in zicht, maar niet voor we ons als uitdagers bezig hebben gehouden met GPS en hiermee de precisielandbouw.

In Nederland zijn minstens 50% van de auto’s uitgerust met een navigatiesysteem. Als dat niet is geïntegreerd dan wel “los” te verkrijgen in de vorm van een LCD-schermpje met touchscreen bediening. Gemak dient de mens. Je voert het vertrekpunt en de plaats van bestemming in om vervolgens blind te vertrouwen op de prestaties en uitkomsten van een systeem dat ruim 10 jaar geleden nog niet eens bestond. Zo wordt maar weer eens duidelijk dat de ontwikkeling erg snel gaat.

De plaatsbepaling aan de hand van satellieten heeft inmiddels ook de Nederlandse landbouw bereikt. Het is nu echter geen TomTommetje wat te vinden is in de cabine van de trekker maar een soortgelijk GPS-systeem. Het perceel wordt in beeld gebracht om vervolgens een nauwkeurige bemesting of bespuiting mogelijk te maken, hetgeen leidt tot minder uitspoeling van meststoffen en bestrijdingsmiddelen om hiermee de verontreiniging van het grondwater te voorkomen.
Naast plaatsbepaling is ook een stuurhulpsysteem in opkomst. Bij een enkele veehouder is een kunstmeststrooier met GPS-besturing te vinden om maar geen vlaggetjes meer te hoeven uitzetten. Bij akkerbouwmatige gewassen is een stuurhulp een welkome innovatie van zaaien tot oogsten. Ook hier speelt nauwkeurigheid een grote rol. De stuurmanskunsten van de agrariër worden beperkt tot het kijken naar led-lampjes op het display. De kansen op het maken van fouten worden beperkt tot een minimum als gevolg van een eventuele systeemstoring.
De nieuwste technologie op het gebied van stuurhulpjes is dat het stuur automatisch wordt bediend. De bestuurder zit alleen nog ter opvulling van de cabine op de trekker. Hij controleert, leest een krantje of vakblad en drinkt een kop koffie. En dit terwijl het werkproces continu doorgaat!

Ook de komende jaren zal de ontwikkeling op het gebied van GPS onverstoord door blijven gaan. Hoelang zal het nog duren voordat we vanuit de werktuigenloods de trekker met machine naar het gewenste perceel sturen. Om vervolgens vanuit de huiskamer te volgen of alles wel goed verloopt. Ik denk dat als we nog eens 10 jaar verder zijn dat vakbekwaam personeel bij de loonwerker is vervangen door een systeem dat zijn werk altijd netjes doet en nooit ziek is of zit te zeuren…..

Of registreer je om te kunnen reageren.