Home

Achtergrond 218 x bekeken 2 reacties

Mestverwerking moet speerpunt worden

De verwerking van mest moet vanaf nu veel krachtiger impulsen krijgen.

Dat betoogden meerdere organisaties tijdens een rondetafelgesprek vanochtend in de Tweede Kamer over het mestbeleid.

Verwerking van mest tot erkende producten als alternatief voor kunstmest kan veel problemen wegnemen die boeren nu nog van het nieuwe mestbeleid ondervinden. Dat bleek vanochtend bij de inbreng van verschillende organisaties, zoals LTO, NVV, akkerbouwvakbond NAV, meststoffenorganisatie NMI , Biogreen Salland en Commissie Deskundigen Meststoffenwet. De verwerkte producten worden aantrekkelijker voor akkerbouwers en kunnen buiten de Nederlandse landbouw worden afgezet. Het bespaart de varkenssector jaarlijks 100 miljoen aan afzetkosten.

In het debat dat de Kamer donderdag voert met de ministers Verburg (LNV) en Cramer (VROM) zal vrijwel zeker gevraagd worden om meer faciliteiten en impulsen voor mestverwerking.

Toch werden tijdens het rondetafelgesprek al te hoge verwachtingen getemperd. NVV voorzitter Wyno Zwanenburg merkte op dat er onvermijdelijk veel tijd heen gaat met de officiële erkenning van meststoffen als alternatief voor kunstmest.

Wetenschapper Hans van Grinsven van het MNP waarschuwde dat de werkingscoëfficient van als kunstmest erkende mestproducten op 100% gezet wordt. Dat heeft tot gevolg dat in totaal minder dierlijke mest kan worden afgezet. Daarvoor gelden veel lagere werkingscoëfficienten.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gezond boerenverstand

    'Wetenschapper' Hans van Grinsven moet nog veel leren. De toegestane bruto hoeveelheid stikstof uit dierlijke mest is 170 kg per ha, ingeval van derogatie 250 kg. De werkingscoefficient rekent dit om naar werkzame kg N uit dierlijke mest per ha. Het verschil tussen de gewasgebruiksnorm en de hoeveelheid werkzame N uit dierlijke mest levert de hoeveelheid kunstmeststikstof op (werkingscoefficient 100%) die nog mag worden toegediend. Tot kunstmest gepromoveerde mestproducten verdringen dus geen dierlijke mest, maar kunstmest! (door wie word die wetenschapper betaald?) Laat de politiek door dit gewauwel niet op het verkeerde been worden gezet.

  • no-profile-image

    biogas

    Wanneer de overheid mestverwerking verder wil stimuleren moet men niet vergeten dat dit in steeds meer bestemmingsplannen door gemeentes onmogelijk wordt gemaakt. Ook in steeds meer LOG gebieden in oost-brabant en Limburg wordt mestverwerking of mestvergisting door gemeentes onmogelijk gemaakt. Alleen kleine installaties die uitsluitend mest van het eigen bedrijf verwerken hebben volgens gemeentes mogelijkheden. Alleen zijn die praktisch niet te exploiteren zonder verlies.

Of registreer je om te kunnen reageren.