Home

Achtergrond 352 x bekeken

Melkzuur moet de jackpot van CSM worden

Op het oog hebben Bertolli Pesto, Lux-zeep en de verpakking van Ikea-lampen niet veel met elkaar te maken. Maar in alle producten "zit een stukje Purac''.

Purac, dat een samenvoeging is van de Engelse woorden 'pure acid', is de melkzuurdivisie van voedingsmiddelenconcern CSM. Melkzuur ontstaat door het omzetten van onder andere suiker. In het menselijk lichaam gebeurt dit bij grote inspanning waardoor de spieren melkzuur afscheiden, in de Purac-fabriek in Gorinchem doen micro-organismen het harde werk. De productie van melkzuur in de fabriek duurt vier dagen.

De toepassingen van melkzuur zijn volgens CSM legio. "Er zit een stukje Purac in heel veel producten die ik dagelijks gebruik'', aldus managing director Fabrizio Rampinelli van Purac. In bijvoorbeeld de voedingsindustrie worden bepaalde vormen van melkzuur gebruikt voor het langer houdbaar maken van producten. Een andere toepassing is het maken van afbreekbare, milieuvriendelijke plastics, de zogeheten 'bioplastics'.

Deze markt is groeiende, aldus Rampinelli. CSM gaat er dan ook vanuit dat Purac vanaf 2010 een significante bijdrage levert aan de resultaten van het bedrijf. Wat de doelstellingen zijn, wilde het bedrijf niet bekend maken. "Het is nog te vroeg om daar iets zinnigs op te zeggen, maar consumenten vragen steeds meer om milieuvriendelijke, duurzame en afbreekbare producten. En Purac kan daarvoor de basis leveren.''

Innovatie is het sleutelwoord. Met een speciale technologie kan CSM een grondstof leveren voor het maken van hittebestendige bioplastics. Daarmee ligt een hele grote markt open, van verpakkingsmaterialen tot dashboards van auto's. "Wij hopen hiermee de jackpot te hebben binnengehaald'', aldus Koos Kramer, financieel topman van CSM.

CSM is naar eigen zeggen de wereldleider voor melkzuur. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 60 procent. Directe concurrentie ondervindt het bedrijf in Europa van het Belgische Galactic.

De melkzuurproductie in de Purac-fabriek in Gorinchem zal halverwege 2008 worden verplaatst naar een nieuwe fabriek in Thailand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.