Home

Achtergrond

Melkveehouders maken Campina groot

Net als zijn beoogde fusiepartner Friesland Foods is de coöperatieve zuivelonderneming Campina geworteld in het boerenland.

Melkveehouders stonden aan het einde van de 19e eeuw aan de wieg van Campina, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een internationale onderneming.

De melkveehouders bundelden hun krachten in zuivelcoöperaties, waarbij ze voor gezamenlijke rekening en risico melk gingen verwerken en verkopen. Uit de fusie van enkele kleinere coöperaties ontstond in 1947 in Eindhoven de Coöperatieve Zuivelvereniging 'De Kempen', die voor het eerst de merknaam Campina gebruikt. Campina is de naam die de Romeinen gaven aan het natuurgebied De Kempen, ten zuiden van Eindhoven.

Nieuwe fusies volgden na 1947, met als laatste grootste die tussen Melkunie Holland (een samenvoeging van coöperaties in West-Nederland) en Campina in 1989. Campina Melkunie wordt in augustus 2001 omgedoopt tot Campina, een merknaam die het in buitenland beter doet.

In de loop de jaren is er veel veranderd bij de onderneming, maar het coöperatieve karakter bleef onaangetast: Campina is nog altijd het gezamenlijk eigendom van melkveehouders. Inmiddels zijn dat er zo'n 8000. De melk die zij leveren is de grondstof voor tal van producten, waarmee de onderneming (6300 werknemers) vorig jaar een omzet realiseerde van 3,6 miljard euro.

Campina voert merken als Botergoud, Fruttis, Optimel en Mona. Met zuivelproducten als Vifit ('voor evenwicht van de darmflora') en vleesvervanger Valess speelt de onderneming in op de gezondheidstrend. Daarnaast is Campina via DMV International, Creamy Creation en Nutrifeed wereldwijd actief als leverancier van ingrediënten voor de voedings- en farmaceutische industrie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.