Home

Achtergrond 831 x bekeken 27 reacties

Melkveehouders in problemen door stroomuitval

Melkveehouders in De Bommelerwaard en delen van de Tielerwaard zijn in de problemen gekomen door de stroomuitval in het gebied.

Het gebied met zo'n 80.000 bewoners zit sinds woensdagavond half acht zonder stroom, nadat een Apache-helikopter bij Hurwenen aan de Waal tegen een hoogspanningsmast was gevlogen.

LTO Nederland roept mensen die een aggregaat hebben op, zich te melden bij het publieksinformatiecentrum in Tiel. Daar kan dan vraag en aanbod van aggregaten bij elkaar worden gebracht. "In het door een stroomstoring getroffen gebied is nog steeds vraag naar aggregaten", aldus Jack Luiten van LTO Nederland. Hij hoopt dat mensen uit de omgeving zich melden, zodat er een oplossing komt voor acute problemen.

Bert van Zeelst is melkveehouder en voorzitter van ZLTO afdeling Maasdriel en hij schat dat er ongeveer 200 melkveehouders in de Bommelerwaard zonder stroom zitten. "Op dit moment heeft ongeveer 80 procent van de melkveehouders een aggegraat." Hij geeft aan dat de saamhorigheid tussen de melkveehouders enorm groot is. "Veel melkveehouders uit Noord-Brabant hebben hun aggregaten uitgeleend." Het Regionaal Operationeel team (ROT) adviseert boeren die een noodaggregaat hebben zoveel mogelijk samen te doen met buren, zodat de dieren niet hoeven te lijden.

Niet alleen de melkmachines werken niet, maar ook werken door het uitvallen van de stroom de mestschuiven in de stallen niet. Ook geautomatiseerde voersystemen en de ventilatiesystemen doen het niet. LTO Noord kon nog niet inschatten hoe groot de schade voor de boeren in het gebied is. Het melden van schade is niet zo eenvoudig, doordat door de stroomstoring ook de communicatie lastig is.

Bekijk een filmpje over de stroomstoring op Ophetland.tv

Laatste reacties

 • no-profile-image

  datzegikniet

  Zo is t Bokke.
  Toevallig is dr een noodarregaat aanwezig hier bij ons int zuide, dus je hebt nix gelijk hoiieeeeeee

 • no-profile-image

  ton

  GLI, zover mij bekend is het wettelijk uitgangspunt bij schade dat iedere burger zijn eigen schade dient te dragen. Echter, hieraan vastgekoppeld is de stelregel dat indien een burger onevenredig benadeeld wordt, hier een compensatie of schadeloosstelling tegenover staat. Daarbovenop is nog de afweging aan de orde of er sprake is van een normaal maatschappelijk risico en ondernemersrisico.
  Het lijkt me een moeilijke kwestie omdat een afweging dient plaats te vinden van enerzijds een normaal maatschappelijk risico, en anderzijds van een verwijtbaar feit van defensie. Mijn mening is dat bij een "normale" stroomstoring de reparatietijd binnen de perken blijft, maar in dit geval de omvang van de aangerichte schade de reparatietijd dermate negatief beïnvloed dat geen sprake kan en mag zijn van een normaal maatschappelijk risico. Het lijkt me logisch dat de netwerkbeheerder een claim neerlegt bij defensie en vervolgens de schade aan de benadeelden vergoed.
  ps. de opmerkingen van lampje vallen onder de categorie "voer voor simpele geesten"

 • no-profile-image

  Bokke

  Het is altijd wat met die ambtenaartjes zeiken zeiken klagen klagen en in de werkgever(ww)zijn tijd tegen de agrarische sector aan trappen

 • no-profile-image

  gli

  Als je eenmaal in de 3 jaar een storing hebt die langer dan 3 uur duurt kun je niet om een noodvoorziening heen. Er zullen maar zeer weinig boeren zijn die onverzekerd zijn tegen brand. Gemiddeld brandt een boerderij misschien eens in de 150 tot 200 jaar af. De meeste boeren zijn niet langer dan 35 tot 40 jaar agrarisch ondernemer. De kans dat zij ooit een brand van betekenis meemaken is misschien 1 op 5. Toch verzekeren zij zich. De kans dat zij een zware stroomstoring meemaken is vele malen groter. Natuurlijk zijn de gevolgen meestal minder zwaar dan wanneer alles afbrandt. Maar toch....... Wil je het risico nemen of schaf je een agregaat aan!!! De kosten zijn te dragen en je mag ook nog een keer aan het dierenwelzijn denken. Praat me er niet van als je de stal binnenloopt met veel vers afgekalfde dieren die 4 uur na de normale melkenstijd nog niet gemolken zijn! (Ik spreek uit ervaring!)
  Overigens zal defensie toch wel ergens een fonds hebben voor schadeloosstelling? En anders bel je toch met het Ministerie van Algemene Zaken?
  Ze weten daar vast wel mogelijkheden. Want de minister-president is er toch voor alle burgers. Dus ook voor die burgers die een meer dan normaal risico hebben gelopen. En zeker voor die mensen die getroffen zijn door een ongeval waarvoor de gewone burger een W.A. verzekering behoort af te sluiten?
  Dus melkveehouders: we leven gelukkig niet in oorlogstijd. Als Apachipiloten een ongeluk veroorzaken waar ze misschien wel, of misschien niets aan kunnen doen is daar defensie/de landelijke overheid die zich vast en zeker garant stelt om de gemaakte kosten te vergoeden! Maar niet meer dan dat natuurlijk! Burgers/agrariers hoeven er niet veel beter van te worden. Maar ze mogen er beslist geen financiele schade van ondervinden. Wie is het niet met dit advies en deze stelling eens?

 • no-profile-image

  jan v. buraucraat

  het is altijd wat met die melkvee boeren !!!! klagen klagen klagen !! en maar met subsidies nieuw trekkertjes kopen
  gr.

 • no-profile-image

  gert

  defensie had net 14dagen geleden een vergunning gekregen om lager te mogen vliegen,en nu staan die hoogspanningsmasten ineens in de weg,wie had daar nou aan gedacht?

 • no-profile-image

  Boer lampje

  Waarom meneer/mevrouw naamloos ? Spreek je de waarheid niet aan ? Als goede boer had je dit allang moeten voor elkaar moeten hebben. Net zoals Marcel zegt, regel dit zelf ! Voor zulke dingen hebben we de pvdd toch niet nodig ? Kom op zeg. Iedereen krijgt ongeveer 250 euro’s voor de geleden schade. Dit is precies de 10% rente en onderhoud van zo'n aggregaat. Dus dit jaar zou het je niets gekost hebben. De andere jaren moet je zien als een soort verzekering. Voor 250 euro garandeert geen problemen met koeien en het bewaren van hoog kwalitatieve melk. Je melkt de koeien toch niet om vervolgens de melk weg te laten stromen in de put, ondank het feit dat het vergoedt wordt. Maar ik zal het wel verkeerd zien.

 • no-profile-image

  Boer Lampje

  Sorry boerenverstand,maar je zit er naast. Ben zelf boer en heb gewoon de zaken goed voor elkaar. En dat gedoe over juiste spanning is gewoon onzin. Met een goede apparaat achter de trekker is het geen probleem. Kijk ook maar eens naar varkens/kippenhouders, die hebben allemaal een voorziening. Het kan dus gewoon wel. Maar het zal wel makkelijker voor jou zijn om schade te verhalen dan een aggregaat te bedienen. Dus met dat verstand valt het ook wel mee. Maar als er bij stroom wegvalt dan zal ik komen met mijn aggregaat en zal jou helpen.

 • no-profile-image

  Arend

  Volledig schadeloos stellen.Der gaat zo verschrikkelijk veel geld in defensie om,dat mag geen probleem zijn.

 • no-profile-image

  Fam. Piet en Corrie v.d.POel

  Wij wensen al de veehouders in het getroffen gebied heel veel sterkte toe , voor dit grote ongemak wat hun treft,, en hopen dat alles zo spoedig mogelijk weer opgelost wordt (het geeft denk ik heel veel ongemak daarom hopen we dat de schade niet te groot is voor al deze mensen.
  Het beste met allemaal groeten van piet en corrie v.d. poel

 • no-profile-image

  domme boer

  die boeren moeten zich genoeg late betale en niet die stomme linkse zeik van dat het hum eigen schuld is n dat ze veiligheidsovertredingen moeten treffen.
  Daar hou ik niet van allemaal schuld van staat dus die moeten ook maar dokken!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Ik erger me aan de opmerkingen van lampje uit Duckstad.
  Als je als boer wel een noodvoorziening hebt dan gaan vaak alle lampjes uit.
  Het is erg moeilijk om precies de juiste spanning rond de 220 volt te houden.
  Computer printen branden door en T.L buizen stuk enz.Is erg gemakelijk om uit een doorzon woning lekker negatief over boeren te schrijven.
  Kan een leermoment zijn voor alle Nederlanders het kan mij ook over komen.Is er dan een noodplan.
  Als het lampje bij de C.V uitgaat wordt het wel koud ook in Duckstad....
  Zonder stroom is er echt veel boerenverstand nodig.

 • no-profile-image

  Arend

  Boer lampje kan ergens wel een beetje gelijk hebben maar de toon waarmee je het brengt heeft niemand aan jou verdient.Het zijn en blijven wel collegas,toch?Of vind je jezelf niet collega waardig?
  En hoe zit het met je eigen naam of heb je nog iets te verbergen?

 • no-profile-image

  boer

  2 jaar geleden met die hevige sneeuwval hadden wij rondom Haaksbergen ook geen stroom. wij hadden ook geen agregaat.
  12 s'avonds waren wij aant melken met een geleende agregaat, de hele buurt draaide er op. op zich hebben de koeien er niet zo veel onder geleden. maar dit was eens maar nooit weer.
  een week later hebben we een agregaat aangeschaft en hebben er geen moment spijt van.
  je hebt nu de zekerheid, dat je hoe dan ook kunt melken.
  lampje heeft wel gelijk, maar het mag ook wel iets minder qua taalgebruik.

 • no-profile-image

  boer lampje

  Ben blij dat je het met me eens bent. Eindelijk iemand die het ziet. Maar met boeren die meteen zeuren over volledige schadeloosstelling en de schuld meteen bij een ander legt heb ik collegiaal geen problemen. Ik wijs alleen boeren op hun verantwoordelijkheid en dat ze niet meteen moeten zeuren. Zo zal ik ook wel zaken op mijn bedrijf niet in orde hebben waar boeren mij op wijzen. Tuurlijk weet ik dat geen stroom geen pretje is. Wat namen betreft heb ik niets te verbergen. Arend is trouwens ook lekker duidelijk en betreouwbaar.

 • no-profile-image

  boer lampje

  Nou mijn exusus dan, voor het iets wat pittigere taalgebruik van mij aan iedereen. Blijkbaar worden sommigen een beetje kribbelig van dat ze met de neus op de feiten worden gedrukt. Maar ik ergerde me gewoon aan sommige uitlatigen hier. Je ben ondernemer en dat vergeten boeren wel eens. En bij ondernemen hoort ook risicomanagement.

 • no-profile-image

  En toem kwam er een olifant met een hele langer snuit en..........................
  slaap lekker.

 • no-profile-image

  da zeg ik niet

  Lampje moet gewoon z'n grote muil houde

 • no-profile-image

  lampje

  Elke boer die het goed voor heeft met zijn dieren moet gewoon een noodvoorziening hebben. Dat ben je verplicht naar de dieren en de maatschappij toe. Dat veel melkveehouders nu in de problemen komen is mede hun eigen schuld. In plaats van een noodvoorzienig te treffen kochten ze liever een grote trekker. Ook heb ik me zeer verbaasd dat in het MKB ook geen voorzieningen zijn getroffen. Supers die bevroren en gekoeld voedsel moeten weggooien omdat ze het gewoon verrekken om te investeren in die noodvoorzieningen. En nu maar klagen en zeuren dat alles vergoed dient te worden. Lekker makkelijk om geen eigen verantwoordelijkheid te nemen………

 • no-profile-image

  Marcel

  Boerenverstand, Friesland, ik snap jouw punt niet. Ben zelf een domme varkensboer met allerlei computergestuurde processen en TL buizen op mijn bedrijf, maar als de stroom uitvalt zet ik gewoon mijn 20 jaar oude trekker voor het aggregaat en draai moeiteloos en schadevrij zelf stroom. Regel dit zelf!

 • no-profile-image

  boer lampje

  Ach ja, met een beetje geneuzel over namen en taal gebruik kun je makkelijk de discussie vermijden, blijkbaar raakte ik een gevoelige snaar. Maar ik wens je eveneens een prettige avond toe en inderdaad...zaak gesloten.

 • no-profile-image

  Arend

  Hey lampeboer,kijk eens op allenamen.nl,mischien gaat je een lampje branden.
  En wat de reakties op bijgaand artikel betreft,kan de discussie volgens mij wel gesloten worden.
  Prettige avond verder.case closed.

 • no-profile-image

  da zeg ik niet

  Lampje moet gewoon z'n grote muil houde

 • no-profile-image

  boer

  wees toch een keer verstandig

 • no-profile-image

  We moeten maar teveel reageren op lampje uit duckstad, die moet maar gewoon de Donald Duck blijven lezen.

 • no-profile-image

  lampje

  Ach ja, domme boer weet ook niet beter. Altijd al een hoop subsidie gekregen en daarom nooit geleerd om zijn eigen broek op te houden. Al kramp in je arm van het handje ophouden ? Maar het gaat me niet eens om het geld. Je heb de verantwoordelijkheid om je dieren goed te verzorgen en daar horen noodvoorzienigen voor stroom ook bij. En als ze dan geld ontvangen koop er dan een generator van.

 • no-profile-image

  boer lampje

  Hmm zaak was toch gesloten ......die olifant heeft nog zo hard geblazen ? Zou wel graag willen weten waarom ik mijn grote mond dan moet houden ? Denk dat ik het wel weet, dazegikniet had namelijk geen noodvoorziening en was afhankelijk van varkenshouders vanuit het zuiden die WEL een voorziening hadden. Daarom baalt hij ervan dat ik gelijk had. Het is ook niet leuk om van iets beschuldigd te worden terwijl je het heel eenvoudig had kunnen voorkomen. Dankzij mensen zoals dazegikniet is pvdd nu de messen al aan het slijpen. Zaak nu definitief gesloten, lampje wordt vervangen door een spaarlamp.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.