Home

Achtergrond 423 x bekeken 15 reacties

Melkveehouder verdient meer respect

Met regelmaat verschijnen berichten in de media over de negatieve bijdrage aan het milieu van de melkveehouderijsector. Zo ook de film Meat the truth.

De melkveehouderij zou juist op handen gedragen moeten worden. Dat bepleit Tette Hofstra, melkveehouder in het Friese Akkrum.

De bewering van Marianne Thieme in de film Meat the truth dat je veel beter auto kunt rijden dan vlees eten is volstrekt absurd. Zij vergeet voor het gemak dat auto’s moeten worden geproduceerd, zo nu en dan nieuwe banden, wat olie en ook nog brandstof nodig hebben.

Bij de vergelijking van uitstoot van CO2 uit veengrond en gereden kilometers van auto’s moet men wel het hele verhaal vertellen. Namelijk dat de uitstoot van CO2 uit veengrond een natuurlijk proces is dat al miljoenen jaren gaande is. Bij auto’s is dit natuurlijke proces niet aanwezig.

Essent maakt in de media reclame met CO2 neutrale biomassa. De koe doet dit al een paar duizend jaar en veel beter. De koe loopt op groene energie. Per jaar wordt 20.000 kilo CO2 vastgelegd in het voer, de koe eet biobrandstof. De CO2 die de koe eet, wordt eerst opgenomen uit de atmosfeer. De broeikasgassen worden vervolgens weer teruggegeven aan de atmosfeer middels melk, vlees, voedsel en mest.

Overigens bestaat een vijfde van het totale aardoppervlak uit gras. Door klimatologische omstandigheden en grondsoort is hierop vrijwel geen teelt van andere gewassen mogelijk. En aangezien vegetariërs geen gras eten, is het toch handig dat zo hier en daar nog wat dieren lopen en gras omzetten in hoogwaardig voedsel.

Tenslotte: in het overbevolkte Nederland geeft juist de melkveehouderijsector een oase van rust en ruimte, met een open landschap, schone lucht en schoon water. Let wel, ieder mens is per definitie belastend voor het milieu en waar het beter kan, moet de sector dit oppakken. Maar in een democratisch bestel moet het milieuvraagstuk in een juiste balans gezet worden en dit is al jaren niet meer het geval.

De melkveehouderijsector zou juist op handen gedragen moeten worden. Want zij is letterlijk de groene long van Nederland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Clemmy

  Onderstaande is dus quote van zo'n wakker dier

  Kalveren die met veel PIJN (afkalfkrik) doch zonder veel moeite (afkalfkrik)worden geboren. De pijn van de KOE, is tot buiten de stal duidelijk te horen.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Wat is dat voor een getetter...meer respect voor dierenmishandelement, pardon diermanagement?
  Koeien die alleen nog maar BINNEN loeien.
  Boeren die met SPUITEN knoeien.
  MASTITUS pleuritus en weet ik wat al niet meer.
  ONTSTOKEN klauwen van het langdurig op betonroosters sjouwen.
  Grote plasticflappen in de daardoor vaak ONTSTOKEN
  oren.
  Kalveren die met veel PIJN
  (afkalfkrik) doch zonder veel moeite (afkalfkrik)worden geboren.
  De pijn van de KOE, is tot buiten de stal duidelijk te horen.
  Daarna is het kalf een WEESKALF.
  Ze weet dat de melk van mama koe is, maar mama zelf zal zij NOOIT zien.
  Dat is BETER zo zeggen zij, die vinden dat zij het wel weten.
  Koeien die hun TROTS (hoorens) wordt ontnomen.
  6000 liter melk, (of is het al 7000 liter?) produceren PER JAAR, anders is het einde daar.
  Dat houdt geen koe lang vol.
  3 jaar en zij is horendol, uitgemolken een WRAK en wordt afgeschreven.
  Dat is heden het BIOINDUSTRIEELE leven van de gangbare boerenkoe.
  Melk is voor kinderen tot 3 jaar.
  Daarna is het beter: over en sluiten maar.
  Melk moet niet gangbaar zijn.
  Maak een koe weer blij.
  Koop bioLOGISCH van een koe uit de wei.
  Meer respect voor de bioindustrieele boer vragen van een wakker dier?
  NOOIT één keer....maar aan de biologische boer, met alle plezier!

 • no-profile-image

  Clemmy

  Kalveren die met veel PIJN (afkalfkrik) doch zonder veel moeite (afkalfkrik)worden geboren. De pijn van de KOE, is tot buiten de stal duidelijk te horen.

  Zeg wakker dier, ik weet niet of je een teefje of een reu bent, maar mocht je ooit moeten bevallen(of je teefje) en de baby kan er niet makkelijk uit...weiger je dan ook de zuignap(geboortekrik voor mensen)?
  Denk je echt dat een boer moedwillig een koe uit elkaar gaat trekken met een moeilijke geboorte? Sufferd en niwit zo'n opmerking.
  Als je dan al tijden een verlossing aan geld zou denken....kost een benadeelde koe afvoeren je meer geld dan een dood kalf..Beide gevallen zijn niet wenselijk...en zijn vreselijk...Jullie wakkere dieren...alles behalve wakker en niet op de hoogte en schermen met een op zich zelf stand punt en zo te doen voorkomen dat alle kalveren dan wel zo geboren worden..
  Kom maar eens kijken...en dan mag je praten.

 • no-profile-image

  recht uit het hart

  reactie op juf judith en wakker dier

  typisch geval van de klok en de klepel
  praten over dingen waarvan je de wezenlijke inhoud niet kent behalve van publicaties van de opruiende extreme types.
  ik blijf erbij als je jullie ideaal wilt verwezenlijken zul je de consument moeten veranderen
  want 1 ding is zeker, wie betaalt bepaald!
  de rest van de reacties wil ik hier verder buiten beschouwing laten want die raakt kant nog wal
  gelukkig kerstfeest met of zonder stukje vlees en een glaasje melk

 • no-profile-image

  dierenbeul

  overdrijfen en de zaken verdraaien WD
  dat is presies wat Thieme ook zo goed kan. Maar waar staan jullie voor, want kritiek geven is makkelijk.
  Maar hoe het dan wel moet vertellen jullie ook niet , en ook niet wat de gevolgen zijn voor de gewoone burger zowel op economisch diersociaal & vervuilend gebied die ook niet in de natuur mag komen .
  Want dat kun je niet = Einde

 • no-profile-image

  H. A. H.

  Hier wil ik mij volledig bij aansluiten. Ik ben het hier absoluut mee eens. De grootste schreeuwers wat millieu aangaat is een beperkte groep maar ze beinvloeden veel mensen bijzonder eenzijdig. Weten waarschijnlijk ook niet echt waar ze over spreken laat staan echt verstand van hebben.

 • no-profile-image

  hekel aan

  Ach een foutje van wd, dat zien we niet zo vaak. Maar lekker hoor biologisch, de koeien gaan kapot van de wormen, de longen hoesten ze eruit. Het voedsel stikt van het onkruid en een normale ziektebehandeling mogen ze niet hebben, daarom worden ze eerder aangeboden voor de slacht. Lekker idee om een koe te eten die ziek was en geen behandeling mocht ondergaan. Ondertussen stikt het vlees ook nog eens van de salmonella en de campylobacter. Maar gelukkig gaan mensen dit biologisch eten daarom ook eerder dood en wordt er weer iets van wd's problemen opgelost (overbevolking) Maar biologisch heeft ruimte nodig en die krijgen ze niet omdat de vieze gore stad weer een stuk moet uitbreiden met gore flatgebouwen die geen zuurstof maken. Zeg nou eens eerlijk wie moeten de mensen voeden die in nutteloze steden, juist de gangbare boeren. Omdat de gewone mens geen geld heeft om die veels te dure bioproducten te kopen. Ik krijg zo’n hekel aan die stadse trutten die maar roepen dat alles anders moet, terwijl de stad alles kapot maakt. Auto’s, industrieën, verslaafden, criminaliteit, discriminatie, zinloos geweld, moorden, eenzaamheid, arrogantie, armoede, lekke rioleringen, lawaaioverlast, drukte, bedelaars, onveiligheid, stank en ga zo maar door. Los eerst je eigen problemen maar eens op en kom dan hier maar eens weer zeuren dat de boeren niet precies doen zoals jij dat wilt. Bah. Het zijn wel de boeren (zowel biologisch als gangbaar) die het platteland mooi hebben gemaakt en ook mooi houden en opstellen voor gestreste stedelingen. Ik heb nog nooit een zo’n vieze stadsbewoner met een zaag gezien in het bos om dat te onderhouden of met een schop de sloot uitbaggeren. Nee, je handjes met nagellak zouden eens beschadigen. Als judith nu eens de problemen op ging lossen van de grote vieze stad dan houden wij ons wel bezig met zaken op het platteland. Natuurlijk ben je nog steeds welkom in het mooie groen van buiten de grijs betonnen randstad, maar heb een beetje respect voor de bewoners. Wij doen tenminste iets in plaats van alleen maar schelden op boeren en hun gezinnen vanuit een bunker in de gore stad.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Inderdaad Melkveehouders verdienen meer Respect........ Respect moet je ook zelf afdwingen....dat kan door openlijk en vaak te vertellen waar je goed in bent !!!!
  Goede PRis van levensbelang. De Slogan
  FARMERS FEED THE WORLD is daar heel geschikt voor. Deze Slogan moeten we als sector gebruiken voor goede PR. Deze Slogan moet net zo bekend worden als bijvoorbeeld Even Apeldoorn bellen.
  Het zal niet alle problemen oplossen maar grote bekendheid van deze Slogan is POSITIEF voor de Melkveehouder.

 • no-profile-image

  Bart

  De afstand wat kennis van zaken betreft, tussen de boeren en de burgers wordt helaas steeds groter. De agrarische sector bezit een enorme kennis en heel breed. Daar komen de meeste burgers niet aan toe. Dat is natuurlijk bij ieder beroep, maar daar is het meer gespecialiseerd. Maar de kennis die op de boerderijen nodig zijn is veelzijdig. Het verbaast dan ook niet dat er zulke reacties op deze site verschijnen. Ook de opmerkingen over het afkalveren van koeien bewijst dit. Dat bij de melkkoeien een grote vooruitgang door fokkerij op het gebied van afkalven geboekt is weet men niet. De meeste geboortes gebeuren zonder hulp, gaat dus goed. Enkele, waar het kalfje niet goed zit(verkeerde ligging) moet men er allert bij zijn. Vroeger toen er nog voldoende arbeidskrachten waren op de bedrijven, moest er soms met meerdere hard aan de pootjes getrokken worden om het kalf uit de koe te krijgen. Nu de melkveehouder er vaak allen voor staat kan dit niet meer. Ook mag dit niet meer( rugklachten ), en het risico dat het kalf er niet goed afkomt. Sommige koeien hoor je wel loeien tijdens de geboorte, maar dit hoort erbij. Dit is bij de mensen niet anders. De meeste boeren zijn hierin goede vaklui, dit komt door de veel geboortes per jaar. Dat dit goed verloopt is van groot belang, dit houdt de koe gezond. Over de doorgeslagen milieudicussie van klimaatsverandering het volgende. Klimaatsverandering is altijd geweest, wij hebben er elke dag mee te doen. Wij volgen de weersverwachting opde voet en kijken waar kan dagen vooruit. Het is nooit precies het zelfde dus elke dag anders. Als de mens het weer kon regelen, dan was daarover de grootste oorlog. Het enigste wat we kunnen is de kennis en techniek inzetten om er mee om te kunnen gaan. Vroeger ging men bidden om regen als het te droog was. Tegenwoordig beregent men met beregeninstallaties zelf de gronden. Als het bidden geholpen had was er geen een beregninstallatie geweest. Zo is het ook met het beheer van het oppervlakte water. Dit moet met technischevoor zieningen beheerd worden, om voldoende water voor de groei van de gewassen en tuinen te hebben. Daarbij moet de afvoer van overtollig regenwater, doormiddel van beken en kanalen goed voor elkaar zijn. En dan kan bij extreme situaties het nog mis gaan. Hier schort het in de wereld vooral aan. de verantwoordelijke schuiven hun naltigheid af op de klimaatsverandering. Andere proberen er munt uit te slaan, door maatregels tetreffen om de klimaatsverandering tegen tegaan. Dit lukt denk ik nooit want het is een gevecht tussen een olifant en een muis. Het is beter om je dat te realiseren en je in te zetten voor de voor zieningen die ik daar aanhaalden. Dat de wereld netjes en schoon moet zijn is vanzelfsprekend. Maar blijf wel realistisch.

 • no-profile-image

  Judit

  Goed gesproken W.D.! Veel verborgen dierenleed. Koeienmelk is bestemd voor kalfjes en hooguit voor baby's (als moedermelk niet beschikbaar is en de baby's er niet allergisch voor zijn) en dan bij voorkeur van biologische bedrijven met weidegang. Koemelk-allergie komt overigens steeds vaker voor en is ook meer hardnekkig, zo blijkt uit recent onderzoek.
  Overigens, W.D. is het industriële, maar het is u vergeven door juf Judit. :)

 • no-profile-image

  johan

  24 dec 2007 20:51

  de veehouder moet neer recpect hebben voor de burger want die betaald zijn subsidie.

  Geplaatst door adje, uden

  is dit de adje uit Mooi weer de Leeuw??

  We praten tegenwoordig over een inkomenstoeslag. Voor die inkomenstoeslag krijgen we veilig en kwalitatief hoogwaardig voedsel van terug.

 • no-profile-image

  Gijs

  Even terug naar het artikel: goed dat het een keertje gezegd wordt: neutrale productie. Het verschil is namelijk dat diesel en andere brandstof CO2 in de dampkring brengen die er nooit in heeft gezeten. De koe verbruikt de vastgelegde koolstof en produceert vlees, melk, mest en idd, hij boert. De koe (en ook alle andere landbouwhuisdieren) is Kwa C (koolstof ; het deel van CO2 dat van belang is) neutraal. Echter De koe produceert niet alleen CO2. Hij produceerd ook methaan en lachtgas. Deze gassen bevatten per eenheid net zoveel zoveel koolstof, maar zijn veel schadelijker voor het milieu (lees broeikaseffect), volgens mij respectievelijk (correct me if i´m wrong) 26 en 106 keer schadelijker. Maar omdat alles in CO2 wordt omgerekend lijkt het dus alsof de koe heel veel produceerd.
  Het is de dus van groot belang dat we hier onze kansen pakken en gaan lobbyen voor een stimulering van maatregelen die of methaan productie gaan verminderen, of juist afvangen en omzetten in energie en CO2 waardoor de koe weer gewoon neutraal wordt.

 • no-profile-image

  adje

  de veehouder moet neer recpect hebben voor de burger want die betaald zijn subsidie.

 • no-profile-image

  K.I.S.S.

  En zo blijven we als agrarisch nederland altijd 1-0 achter t.o.v. Thieme.
  Zolang we niet de pluspunten zelf promoten en niet op 1-2 komen verdienen we nog geen respect.

 • no-profile-image

  gert

  rotterdam heeft onder valse voorwendselen een grote groep junks gedumpt in drenthe,er was afgesproken dat ze in omheind terrein zouden blijven,maar nu zeggen de behandelaars dat het beter is dat de hekken open zijn en dat is ook gebeurd.bedankt hoor!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.