Home

Achtergrond 9 reacties

Melken met de robot

Ik wil graag voorop stellen dat het besluit om te gaan werken met een melkrobot niet de keuze moet zijn van enkele collega's uit je studiegroep, maar een weloverwogen beslissing van jezelf en je partner. Het gaat immers om een grote investering die je dagelijks werk, het gezin en het bedrijf beinvloedt.

Ik laat me dus goed informeren en ga kijken bij collega's die al jaren werken met een melkrobot. Als ik dan ook het financiele plaatje rond heb (dus weet wat de investering is, wat de eventuele stalaanpassing zijn en hoe hoog de onderhoudskosten zijn) en ervan overtuigd ben dat het werken met de melkrobot in mijn toekomst beeld en bedrijfsvoering past en bij mij als persoon, ga ik stappen zetten.

Ik heb nu 100 koeien. Geadviseerd wordt ongeveer 60 melkkoeien per box (dit is wel afhankelijk van productie per koe, koeverkeer en management boer). Ik moet dus investeren in 2 boxen en kan dus ook nog uitbreiden. Dat is mooi. Verder moet ik het koeverkeer bekijken in de stal. Het mooiste is als de koeien kunnen liggen en dan door de robot moeten voordat ze kunnen gaan vreten aan het voerhek (het zogenoemde gedwongen koeverkeer). Het is praktisch als je bij het 2 maal daagze bekijken van de attentielijsten de attentiekoeien bij de robot kunt laten. Dat ze er dus verplicht doormoeten voor ze kunnen vreten of liggen. Het ideale aantal keren melken is 2,8 keer per dag voor verse dieren, en zeker 2 keer per dag voor oudmelkse dieren

Vooral attentiedieren zijn :
* kreupele en zieke dieren. Deze liggen te veel en te lang in de ligbox;
* oudmelkse dieren . Deze hebben niet de hoge productiedrang om vaak gemolken te worden;
* verse vaarzen. Deze moeten het nog leren en hebben extra begeleiding nodig. Ze worden ook vaak verstoten door oudere koeien (rangorde-gevechten).

Het aantal attentiedieren is te verminderen met goed management:
* draai minimaal 2 keer per dag de attentielijst uit. Dan kun de afwijkende dieren bijtijds opsporen, zodat ze gemolken worden. Dat voorkomt uierproblemen;
* voorkom kreupelheid door minstens 2 keer per jaar standaard alle dieren te (laten) bekappen;
* bekap kreupele dieren direct;
* spoor zieke dieren op, en behandel ze direct en adequaat. Separeer ze en behandel ze in een aparte ruimte (arbeidsgemak);
* Begeleid verse vaarzen, wees erbij als ze de eerste keren gemolken worden;
* geef een beetje lokbrok in de melkrobot;
* zorg voor goede verlichting, vooral ‘s nachts;
* laat de melkrobot goed onderhouden, dat voorkomt storingen;
* zorg voor zo kort mogelijke lijnen tussen de melkrobots en de melktank. Dat is belangrijk voor het drukken van het kiemgetal.
 houd er rekening mee dat het nodig kan zijn om koeien te verkopen. Denk dan aan oudere dieren die zich niet laten melken door de robot, of koeien met te nauwe achterspeenplaatsing. Houd daar vooraf wel rekening mee, want het quotum moet wel volgemolken worden.

Wat prive natuurlijk scheelt, is dat je geen rekening meer hoeft te houden met precies die ochtend- en avondmelking. Maar dat betekent niet dat je niet in de stal moet zijn bij de koeien! Je moet er zijn voor controle, attenties, observatie en behandeling van de koeien. Verder is het ook van belang je pieper niet te vergeten bij je te hebben, voor attendering op storingen en onregelmatigheden.
Het aantal uren werk blijft volgens mij bijna hetzelfde. Ze kunnen alleen anders worden ingedeeld over de dag.

Nou de melkrobot staat er. Het plaatje is rond, er kan gemolken worden!

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jos

  ellen, de robot scheelt wel degelijk in werk! Zeker als t eenmaal loopt.
  Ik zou niet kiezen voor gedwongen koeverkeer. Alleen als t niet anders kan. Melk nu 4 maand met 2 robots, volledig vrij koeverkeer. Gaat prima!

 • no-profile-image

  gli

  Hoe doe je dat als je een vergadering hebt op 250 km van de boerderij of je wilt een dagje uit met de kinderen op 150 km afstand. Nog iets: je gaat een keer per 2 weken winkelen met de vrouw gedurende 3 uur. Je bent wel een beetje bezorgd of dat vaarsje dat gisteren zo heftig te keer ging in de robot de boel niet kort en klein slaat.
  Ben je niet veel rustiger als je geen pieper op zak hebt?

 • no-profile-image

  geenen

  Ik melk zelf 1.5 jaar met een delaval en ik vind dat je met een melkveebedrijf toch altijd klaar moet kunnen staan. Er kan zomaar een koe een keer vastzitten, kalven of iets dergelijks. Ik vind zelf dat je meer rust hebt met een robot omdat je o.a. dus niet hoeft te haasten als je een keer van huis bent om op tijd te melken. Ik kijk wat dat betreft weinig meer op de klok en dit zegt genoeg denk ik. Loopt prima hier. Er hangt ook een webcam: http://213.148.225.189:81 dan zie je het met eigen ogen

 • no-profile-image

  lam

  Beste Ellen,

  Wij melken bijna twee jaar met een robot, en ik denk dat je beter geen gedwongen koe verkeer kan doen, de voer opnamaen gaat dan naar beneden, en dat kost melk. Verder is het wel van belang dat het ransoen goed in elkaar zit en de koeien lekker vlot blijven. Ik denk ook dat het bewijden veel aandacht vraagt, wil je dit blijven doen. Daar naast is het toch erg handig als er iemand in de buurt woont die er iets verstand van heeft, zeker als je weg bent op groote afstand. Sociaal is het echter niet meer weg te denken, en zou ik echt niet meer terug willen.

 • no-profile-image

  Albert Reinders

  Beste Ellen, wij werken nu ruim 8 jaar met een robot en ik zou absoluut niet weer de put in willen. Tip: pas vrij koeverkeer toe met voldoende ruimte rondom de robot. Ook dieren lager in rangorde vinden dan hun moment om gemolken te worden. Nachtverlichting, een koe ziet ook bij weinig licht nog heel goed. Zelf hebben we snachts weinig licht in de stal en passen in de zomer dag en nacht beweiding toe. Ook bij een bewolkte nacht komen ze naar de stal toe lopen. Succes Albert

 • no-profile-image

  Wim

  @ Geenen, Wow mooi beeld met die webcam. Welk merk en type camara heb je bij de robot hangen?

  Zelf melk ik sinds 4 maand met 2 Delavals en zou nooit meer anders willen! Vrij koeverkeer met veel ruimte voor de robots is belangrijk.Vaarzen zijn de makkelijkste dieren....een paar keer in de robot en ze komen vanzelf.Het levert mij een veel flexibeler leven op en veel tijdsbesparing. Zaterdagmiddag voeren en vervolgens doe je in 2 keer een half uur al het werk op een Zondag.

 • no-profile-image

  Adri van Bergen

  Hoi Ellen,

  Zoals als velen van de de geschreven artikelen kan ik mij ook zeer goed vinden in het vrije koeverkeer, ik werk 5 jaar bij een melkveehouderij met 3 Lely`s en mijn baas wil absoluut de melkput niet meer in en nog 1 tip: Oudmelkte koeien halen wij nooit meer op ook al hebben ze 18 uur tussentijd. Ellen veel succes.

 • no-profile-image

  koos

  wat zijn de nadelen? qua uiergezondheid? is er meer of minder uierproblemen/ uierontsteking? Komt 3 spenen vaker voor dan met een melkput?

 • no-profile-image

  Jan

  Gedwongen koeverkeer werkt niet, Van Delaval wordt er wel veel, als dit mogelijk is het feed-first systeem toegepast. Koe kan van ligruimte naar het voerhek en moet via een selectiepoort of naar de robot of kan weer naar de ligruimte. hierdoor minder koeien ophalen.
  reactie op koos ... Uierontsteking hoeft geen probleem te zijn. Zelf vindt ik dat je wel naar meer 3 spenen gaat, doordat de melkgiften ook per speen worden weergegeven zie je vaak bij koeien die uierontsteking hebben gehad, dat ze bijna niks meer geven met dat kwartier. geeft dat kwartier dan ook nog eens problemen kun je het beter droogzetten en als 3 speen verder melken.
  reactie op GLI, als er een koe moet kalven, ga je ook niet van huis voordat je een "vervanger"hebt.
  Het opstarten van vaarzen is mij het meest meegevallen. Ze kunnen de eerste keren wel een keer slaan, maar dat gaat meestal snel over, want de robotarm gaat toch niet aan de kant en dan geven ze het snel op.
  Zelf vindt ik, dat ik nu meer tussen de koeien te vinden ben.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.