Home

Achtergrond

Meeste geweldsdoden in regio Amsterdam

Het afgelopen jaar zijn in de regio Amsterdam de meeste mensen door geweld om het leven gekomen.

In de hoofdstad stierven 28 mensen. In vergelijking met 2006 is dit een flinke stijging; toen ging het om zeventien gevallen van moord en doodslag. Vorig jaar vielen de meeste geweldsdoden in de regio Rotterdam-Rijnmond. In 2006 waren daar achttien slachtoffers.

Volgens een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland vinden veel gevallen van moord en doodslag plaats in de relationele sfeer. Die incidenten zijn volgens de zegsman lastig te bestrijden. "Geweldsmisdrijven hebben voor ons de hoogste prioriteit. We proberen zo veel mogelijk huiselijk geweld aan te pakken en door preventief fouilleren proberen we het wapengeweld zo veel mogelijk tegen te gaan'', aldus de zegsman.

Een van de meest spraakmakende gevallen van dit jaar in Amsterdam was de zaak van Bilal B.. Hij werd op het politiebureau aan het August Allebéplein in Slotervaart neergeschoten door een agent nadat hij haar en een collega had gestoken met een mes. De politie beschouwt de dood van B. overigens niet als een misdrijf. Een andere spraakmakende zaak betrof de fatale steekpartij op het Technisch College in Amsterdam-West, waarbij de 16-jarige Youssef Mokhtari door messteken om het leven kwam.

In 2007 stierven bij 22 incidenten 23 mensen door geweldsmisdrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond, onder wie negentien in de stad Rotterdam. Vijftien misdrijven vonden plaats in de relationele sfeer, acht betroffen huiselijk geweld.

Bij twaalf gewelddadige incidenten in de regio Den Haag werd dertien mensen het leven ontnomen. Een nieuw fenomeen in de regio van de hofstad is de toename van het aantal liquidaties. Van de dertien slachtoffers werden er drie geliquideerd, onder wie de bekende vastgoedhandelaar Victor 't Hooft.

In vergelijking met de regio's rondom de grote steden kwamen in andere delen van het land minder mensen om het leven door een geweldsmisdrijf. Zo vonden in de regio Utrecht vijf mensen de dood, van wie drie in de stad Utrecht. In de regio Groningen kwamen zeven mensen om het leven.

In de provincie Noord-Brabant werden 21 mensen gedood door geweld. In het oosten van het land kwamen in Nijmegen vier mensen om het leven door geweld. Drie mensen kwamen in de regio Arnhem om als gevolg van een geweldsdelict.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.