Home

Achtergrond 260 x bekeken

Meeste auto's onvriendelijk voor voetgangers

De meeste auto's scoren nog slecht als het gaat om voetgangersveiligheid.

Uit een serie crashtesten van de organisatie EuroNCAP haalt alleen de nieuwe Honda Civic drie van de vier te behalen sterren. De andere voertuigen haalden twee sterren. De tests werden uitgevoerd met vijf automerken, meldde de ANWB vandaag.

Volgens de ANWB kunnen autofabrikanten de veiligheid van voetgangers en fietsers verbeteren door toepassing van bepaalde materialen en aanpassing van de vormgeving. Bij sommige auto's zijn systemen ingebouwd waarbij de motorkap na een aanrijding iets omhoog komt om de aangereden persoon te beschermen tegen harde delen onder de kap.

Behalve de Honda, testte EuroNCAP de Daihatsu Materia. Mazda 2, Mercedes C-klasse, Renault Laguna en de Volvo V70. De Mercedes en de Renault kwamen in de categorie grote middenklassers als het veiligst uit de bus als het gaat om veiligheid voor de inzittenden. In de categorie grote gezinsauto's scoort de Volvo V70 als beste. De Daihatsu Materia haalde wat betreft veiligheid voor de inzittenden slechts middelmatige resultaten. Bestuurder en passagiers lopen bij een frontale botsing verwondingen op aan ledematen en borstkast.

EuroNCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en zijn Europese zusterclubs met de Nederlandse, Britse, Zweedse, Duitse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie en Europese consumentenverenigingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.