Home

Achtergrond 304 x bekeken

Meer wintertarwe ingezaaid in EU

In de EU is dit najaar 6 tot 8 procent meer wintertarwe ingezaaid dan in het najaar van 2006.

Het areaal wintertarwe groeit in Nederland met 10 procent, verwacht de Europese Commissie.

De commissie heeft de eerste prognose gemaakt van het areaal wintertarwe op basis van de inzaaigegevens. Alleen in Zweden is minder wintertarwe gezaaid. Daar krimpt het areaal met 4 procent. In Duitsland groeit het areaal met 6 procent en in Frankrijk met 5 procent. In het Verenigd Koninkrijk staat 13 procent meer wintertarwe dan een jaar eerder. In Bulgarije en Nederland komt de groei op 10 procent en in Italië op 8 procent. Volgens de commissie gaat de groei van het areaal wintertarwe ten koste van de oliehoudende zaden.

Het is volgens een woordvoerder van het productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP) voor het eerst sinds 2004 dat het areaal wintertarwe groeit in de EU. "De stijging was toen kleiner dan nu."

Volgens de woordvoerder zegt het areaal wintertarwe weinig over de te verwachten tarweproductie van volgend jaar. "We weten nog niet hoeveel wintertarwe uitvriest. Ook is nog niet duidelijk hoeveel zomertarwe gezaaid gaat worden in het voorjaar."

Wat opvalt is dat in het Verenigd Koninkrijk 40 procent van de braakgrond is ingezaaid met graan. In Zweden is dat slechts 30 procent, zegt de woordvoerder. "De commissie had dat hoger ingeschat. Van de andere lidstaten is het nog niet bekend in hoeverre braakgrond weer in productie is genomen."

Wereldwijd verwacht de Europese Commissie een toename van het areaal tarwe met 6 tot 8 procent. Vooral in de VS wordt meer tarwe verbouwd, ten koste van de maisteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.