Home

Achtergrond 380 x bekeken 17 reacties

Meer mest voor kunstmest

Het concurrentienadeel van dierlijke mest ten opzichte van kunstmest kan betrekkelijk makkelijk worden opgeheven.

Dat zei Wim de Hoop, onderzoeker bij instituut LEI, vandaag in de Kamer bij een gesprek over het mestbeleid. Als maatregelen noemde De Hoop het gebruik van dunne fractie als kunstmest; de excretie per dier verlagen; de fosfaatnorm afhankelijk maken van de dierlijke mestgift en saldering toestaan.

Het gegeven dat boeren dierlijke mest moeten afvoeren en tegelijk kunstmest moeten aanvoeren wordt gezien als een van de grootste ongerijmdheden van het huidige mestbeleid. De Hoop noemde dat beleid wel effectief, maar niet zo efficiënt. Vooral de veehouderij wordt op kosten gejaagd, jaarlijks zo'n 120 miljoen euro.

Sectororganisaties pleitten tegenover de Kamerleden voor meer ruimte voor innovaties, met name voor mestverwerking.

Natuur- en milieuorganisaties waarschuwden voor negatieve effecten voor het milieu, die onvoldoende zouden zijn onderzocht. Hans van Grinsven van het Milieu- en Natuurplanbureau stelde dat, bij gebruik van digestaat als kunstmestvervanger, er ook een oplossing voor de afzet van fosfaat moest komen.

Ton van Dijk van het adviesbureau NMI, pleitte voor beperking van het mestuitrijden in augustus, omdat stikstof dan niet volledig wordt opgenomen en in het milieu belandt. Boerenvertegenwoordigers betwistten dat.

De Kamer debatteert morgen over het mestbeleid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tevreden kip

  Een wakker dier stop toch eens een keer met onzin uit te kramen. Heb een beetje meer respect voor je MEDEMENS. De boer.

 • no-profile-image

  Maarten

  Als we een duurzame oplossing willen hebben voor het mestprobleem zul je hem ook duurzaam af moeten kunnen zetten. Dat kan alleen als men dierlijke mest hetzelfde gaat zien als kunstmest en er zal geinvesteerd moeten worden in mestbe-verwerking. Daar liggen de mogelijkheden voor de lange termijn. Over een jaar of 5 is er een wereldwijd fosfaat tekort. Dat is nu al bekend.Kunstmest wordt dan een probleem en waarom speel je daar als agrosector niet op in. Wij hebben wel fosfaten. Haal die uit de mest samen met stikstof en kali en zet de rest om in brandstof voor enegiecentrales.

 • no-profile-image

  wakkere boer

  Hé, wakker dier, hoe zit het met je eigen mest. Boeren moeten kunstmest gebruiken omdat jij de benodigde stoffen voor voedselproductie regelmatig in het kleinste kamertje wegspoelt. Notabene ook nog met drinkwater! En het daarna verder voorgoed onbruikbaar maakt met een WCeend en dat soort luchtwerende middeltjes. Waardoor de natuurlijke cyclus voorgoed is verbroken. Verbeter het mestbeleid maar begin bij je zelf.

 • no-profile-image

  Arend

  Inderdaad iedereen schijnt er verstand van te hebben behalve de boer die moet betalen.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Sorry wakkere Boer uit Friesland moet ik u even teleurstellen. Niet om zo een half gare bosmalloot te steunen. Als iemand naar t kleinste kamertje gaat en daar wc eend over gooit gaan er geen stoffen verloren. Stoffen gaan nooit verloren. Er komt geen atoom bij op deze aardkloot en er gaat er ook geen af!!!!! Schoolvoorbeel 6C02+6H2O+ fotosynthese wordt C6H12O6+ 6O2 oftewel stoffen veranderen maar gaan nooit en ten nimmr verloren. In welke verhouding en waar ze terrecht komen dat is een ander verhaal. En jah voor de rest pakt u wel een punt. Maar als de sector gewoon eens wat meer samen zou werken en ging zoeken naar alternatieven moeten de ''problemen" zo opgelost zijn

 • no-profile-image

  jelle

  het landbouwbeleid van de overheid barst van de ongerijmdheden,daar weten de boeren alles van.

 • no-profile-image

  karel

  Linkse rakkers willen alleen maar strijd,strijd ipv vrede op aard.
  Nu is kippemest plots weer een hoogwaardige meststof???Dankzij jou soort zijn wij verplicht om deze hoogwaardige grondstof elders over de hele wereld te vervoeren tegen megahoge kosten.Kortom alleen hypochriet gezever komt er uit jou betoog,maar ja die taal wordt nou eenmaal gebezigd in die kringen.

 • no-profile-image

  jeroen

  wakkerdiertje

  u denkt zeker dat de melk nog steeds uit de fabriek komt waar het ook gemaakt wordt aan u schrijven te lezen.

  wel beste man , ik kan u vertellen dat de melk uit de koe komt

  indien u nog eens reageert bedenk dan eerst wat u gaat schrijven

 • no-profile-image

  piet

  De reaktie van wakker zegt toch wel weer heel veel over de kennis die dit mislukte schepsel in zijn hersenpan heeft zitten. Een ding weet ik zeker, hij(zij) is nog nooit op een boerderij geweest. En maar bleren en onzin uit kramen. Ik heb het al vaker aan dit soort lieden voor gesteld, maar nooit volgt er de reaktie: we doen het. Maar (niet zo)wakker dier, ook nu weer voor jou: kom een week bij me op de boerderij stage lopen, kom op.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Precies Jelle, maar waarom maken jullie dan geen front?
  Kunsmest is ongezond en tegennatuurlijk!
  Sluit de rijen man.
  Ga een gelegenheidscoalitie an met natuurbeschermers.
  Gooi zakken met kunstshit bij de beleidsmakers op het erf!
  Wees strijdbaar als was u een wakker dier.
  Het is te gek voor woorden, dat kwalitatief hoogwaardige natuurlijke meststoffen als scharrelkippenmest, als zijnde afval tegen enorme kosten en milieuverontreinigende transporten naar bijv, Oost Duitsland gaat, terwijl wij hier onderwijl kunstshit op onze akkers pleuren!
  Jullie boeren zitten altijd maar te zeuren, maar als er wat moet gebeuren, dan .......enfin Jelle vul zelf maar in joh.
  Ps. Jelle zijn jullie boeren nog altijd opgedeeld (lees verdeelt) in christelijke en normale boerenclubjes?, tja dan geldt nog steeds verdeel en heers.
  Jullie boeren hebben alles aan jullie zelluf te danken.
  Jullie klagen en kankeren, maar beseffen niet dat jullie getalsmatig niets meer voorstellen ....en dat willen jullie ook zo.
  Als ~een wakker dier~ hier pleit voor normale, dus geen megagigabedrijven....dan is er geen boer die durft te zeggen, ik sluit mij aan in jouw verzet.
  DAAROM BOERKES ZULLEN JULLIE TOT IN LENGTE VAN DAGEN EEN SPEELBAL ZIJN.
  U kent het spel niet van geven en nemen.
  ................................................................................
  Zo dit was ter gelegenheid van pakjesavond, even onder uit de zak.
  Maar toch ondanks alles, boeren, burgers en buitenlui , groeten van sint en piet ennuh... wij hopen dat u van uw geschenken volop geniet.

 • no-profile-image

  Arno

  Onderzoeksmateriaal van de maan is er wel bij gekomen.En kapotte sattelieten gemaakt van aardse materialen en verbrand in de dampkring,hoe zit dat dan?Wil Peeters niet teleurstellen,zomaar een vraag.Die verbranding in de dampkring is mischien wel DE oplossing voor veel problemen

 • no-profile-image

  schreuder

  In augustus geen dierlijke mest meer op het land ......... mijn grootvader leerde mij altijd dat augustus de tweede meimaand was.
  Waarschijnlijk heeft deze onderzoeker nog nooit een beweidingsschema opgezet en deze in de maand augustus proberen sluitend te houden.
  Anders zou hij deze suggestie niet lanceren.

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Het probleem is dat iedereen altijd als een kip zonder kop loopt rond te rennen met zijn problemen. Er zijn een hoop boeren en tuinders en het probleem is dat niemand eens samen werkt. Daar zit het probleem en nergens anders. Overbemesting is nutteloos dat weten we inmiddels wel onderbemesten is waardeloos dat weet ook idereen. Mega bedrijven kunnen gerust men moet alleen zijn mest in de regio kunnen afzetten. Zodra de lijnen te lang worden gaan de kosten omhoog. Dit geld voor alles. Dus houd het kort bij de deur en ga eens lekker samenwerken. Opties genoeg alleen moet iedereen zijn kleppen voor de ogen verwijderen en eens kijken naar de mogelijkheden. En niet te bang zijn om hier met een paar man in te investeren. Dierlijk mest is nu eenmaal beter (organische gehalte) En dat er dan nog te korten bij worden gemest met kunst mest is oke maar dit moet je eigenlijk kunnen beperken. Waar mogelijk dierlijk mest. Maarjah het te veel aan regels en onzinnigheden is niet goed. Dat moet eens eerst worden aangepakt.

 • no-profile-image

  domi nee

  Blijf dan lekker daar bobby.
  Jij bent duidelijk in de olie.
  Dat moet zo blijven volgens mij

 • no-profile-image

  R ter Horst

  Wie kan mij met een feitelijke onderbouwing eens uitleggen wat slecht is aan kunstmest.
  Wakker dier misschien? Of piept dit egeltje alleen maar. Tijd voor een winterslaapje. Weet niet eens wat kunstmest is.
  Groeten namens alle christelijke en normale boeren. Klein clubje maar wel wel verantwoordelijk voor 22 % van de totale exportwaarde en gewoon producenten van alle grondstoffen waar u gebruik van maakt. Wakker dier heeft overigens wel opvallend veel tijd om op dit medium aanwezig te zijn. Geen werk?
  Uitkering? Gesubsidieerde baan? Meervoudig gehandicapt?

 • no-profile-image

  Bobby

  Kunstmest is tegennatuurlijk en moet verboden worden. Dit volgens wakker dier vanuit onze hoofdstad. Kijk eens uit het raam hoe natuurlijk het er daar uitziet.

  Hoeveel bos er hier wordt gekapt wil je niet weten net als de hoeveelheid olie die door lekkende kleppen en leidingen wegloopt. Plaatselijke bevolking noemen we witkoppen wegens chronisch vitaminegebrek.
  Kom hier maar eens protesteren hypocriete sukkel

  Groeten uit Siberie
  Ben met kerst weer thuis

  Bob

 • no-profile-image

  wakkere boer

  Sorry T.Peeters Maasbree volgens mij moet ik ook U even teleurstellen. Dat er nooit stoffen verloren gaan ben ik met U eens. Maar dat er nooit bij onze aardkloot een atoom bij komt klopt niet helemaal naar mijn idee. Ik zie regelmatig vallende sterren en dan worden er volgens mij een heleboel atomen aan onze aardkloot toegevoegd. Verder worstel ik nog met een andere gedachte waarvan U misschien de oplossing weet. De uitloop van het kleinste kamertje eindigt in Nederland doorgaans bij de waterzuiveringsistallaties. Daar wordt dat "afvalwater"vervolgens intensief belucht totdat het als "gezuiverd" water weer wordt geloosd. Welk chemisch proces heeft dáár nu plaats. En komt er dan ook CO2 en methaangas bij vrij? Is dat ooit wel eens gemeten? Na de klimaatfilm van Marianne Thieme vind ik dat wel belangrijk.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.