Home

Achtergrond 2 reacties

Macht en invloed

Macht en invloed betekent niet altijd op de voorgrond aanwezig zijn. Dat blijkt uit de aanvoering van de AgriTop50.

Antoon Vermeer is gezien zijn macht en invloed onbetwist de nummer één op de ranglijst. Dat hij liever opereert op de achtergrond doet daar weinig aan af. Hij geldt als strateeg en combineert effectief optreden met de bereidheid om steeds te verantwoorden. In dat opzicht is hij een voorbeeld voor andere bestuurders.

De fusieplannen van Friesland Foods en Campina, zorgden op de valreep voor de nodige discussie en aanpassing van de ranglijst. Want een ding is zeker: dit initiatief verdient lof en dat komt tot uiting door de hoge waardering in de AgriTop50. De coöperatievoorzitters Sybren Attema (Friesland Foods) en Kees Wantenaar (Campina) staan niet voor niets bij de eerste vijf.

Vanouds zijn de zuivelcoöperaties leidend geweest in de agribusiness, maar de laatste jaren moesten zij hun dominante positie afstaan aan vleesconcern Vion. De beoogde megafusie in de zuivel kan aan beide en de zuivelsector als geheel een nieuwe impuls geven. Mits de coöperatie ook wordt opgeschud.

De kracht van Nederlandse land- en tuinbouw was en is samenwerking. Dat komt tot uiting in diverse vormen: coöperaties, maar ook telersverenigingen. Samenwerking loont en wordt beloond.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Leg mij dan maar eens uit wat de gemiddelde veehouder aan voordeel heeft aan de cooperatie Vion!
  De fusie leuk en aardig als de cooperatie dan maar wordt wakker geschud, wat moet ik daarmee. Dus als de fusie straks geen succes is, komt dit doordat de cooperatie niet is wakker geworden?
  Een ding is voor mij zeker, de zauivelfusie moet niet de Vion-kant op, want dan wordt er weer een gemiddelde prijs betaald en niet gestreefd naar een hoge prijs!

 • no-profile-image

  Waar is

  Waarom staat Marianne Thieme niet in deze lijst?

  Ofschoon de meeste van ons haar niet kunnen luchten of zien, is het wel een persbericht over haar wat het meest gelezen is.

  Het ging toch om macht & invloed in de agri Top 50?

  Of is het eigenlijk een Top 50 van de meest gewaardeerde kopstukken in de landbouw?

Of registreer je om te kunnen reageren.