Home

Achtergrond 3 reacties

Maakt extra toeslag van veenboeren straks dalboeren

Minister Verburg wil boeren die hun bedrijf in kwestbare streken runnen, zoals in het veenweidegebied, een hogere toeslag geven.

Zo wordt inkomenssteun beter gekoppeld aan maatschappelijke waarden. Maar wat zit daaraan vast, vraagt Bert de Groot, melkveehouder en voorzitter agrarische natuurvereniging De Utrechtse Venen zich af.

Minister Gerda Verburg van landbouw komt zelf midden uit het Groene Hart, een gebied met veenweide polders. En ze heeft 'hart voor het groene hart'. Ook vindt ze dat boeren onmisbaar zijn om dit gebied in stand te houden.

Omdat het in dit gebied moeilijker is om te boeren, wil ze hen een extra hectarepremie geven, de zogenaamde dalpremie. Hier is natuurlijk niks mis mee, want ook ik als boer, melkveehouder in dit gebied, zie hiermee mijn inkomen iets stijgen; dus waarom niet?

Eerst hadden we al de bergboerenregeling, die we nu probleemgebiedregeling noemen. En als we het bedrag nog wat verhogen en de naam in dalboerenpremie veranderen, lijkt me dat prima.

Maar toch? Wat zit er verder aan vast? Mag misschien het waterpeil niet meer naar beneden? Of mag er geen sloot of greppel meer veranderd worden? Of word je verplicht om de wilgen iedere vier jaar te knotten? Of moet je een wandelpad over je land toestaan?

Heeft een individuele agrariër nog een keuze of komen de gebiedseisen er toch en kun je er alleen voor kiezen of je wel of geen dalboerenpremie wilt ontvangen?

Zal, als er geen extra eisen aan verbonden zijn en de premie is 200 euro per jaar, niet eenvoudig de pachtprijs met eenzelfde bedrag stijgen? Met 200 euro per jaar kun je een 10.000 euro hogere grondprijs financieren, maar wie wordt daar beter van?

Ik denk dat het anders en beter kan. Houd de omstandigheden voor agrariërs zo goed mogelijk, namelijk met een zo goed mogelijk waterpeil voor veengebied (volgens mij 50 tot 60 centimeter onder maaiveld). En zorg ervoor dat de melkveehouderijen verder kunnen onder de wet ruimtelijke ordening en milieuregelgeving.

En wat je wilt behouden, stimuleer dat dan. Bijvoorbeeld: wij willen de sloten en het verkavelingspatroon behouden. Geef dan een premie per sloot of per greppel, gewoon omdat ze er zijn en het voor ons ook economisch interessant is om ze te laten blijven bestaan. Wil de samenleving de geriefhout- of pestbosjes behouden, geef dan een premie op het bosje of per knotboom, gewoon omdat ze er zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Albert Hooijer

  Helemaal met Bert De Groot eens. Mij lijkt het het meest verstandig dat de agrarische natuurverenigingen en LTO hand in hand de landbouwbelangen behartigen en zich niet tegen elkaar laten uitspelen. Het is voor het Groene Hart het beste als de landbouw vanuit eigen kracht het open landschap beheert. En als daar extra eisen aangesteld worden, dan moet daar gewoon voor betaald worden.

 • no-profile-image

  henk

  Dus.....geen extra premie nemen en lekker zelf baas blijven !

 • no-profile-image

  Cees Schipper

  Als dat de enige eisen zijn, valt het nog wel mee.
  Een beetje boer denkt al zo en dat is niet verkeerd. Een beetje ruimer blikveld bij de auteur zou ook niet misstaan. Een aantal van de genoemde zaken komt toch al 'gratis'op je af.

Of registreer je om te kunnen reageren.