Home

Achtergrond

Liever geen operational lease

1 : Uit eigen middelen. Als je ruim in je cash-flow zit, kun je een investering betalen uit eigen middelen .
2 : Lening bij de bank. Je betaalt dan rente en een vooraf vastgestelde aflossing.
Bij een investering in mechanisatie is 50% van de boekwaarde van de aangeschafte machine of trekker onderpand, de overige 50 % haalt de bank uit gebouwen of grond. Dit beperkt je ruimte voor eventuele volgende investeringen in onderpand, dus zekerheid.
De investering komt wel op je balans te staan (afschrijvingen), ook de voordelen van de investeringsaftrek (dat geldt ook bij optie 1).

3 : Financial lease. Dat is een lening bij een leasemaatschappij of mechanisatiebedrijf. Die hebben vaak interessante rentepercentages waar de bank niet tegenop kan. Nadeel is wel dat er in een relatief korte termijn (3 of 5 jaar) terugbetaald moet worden. Dat geeft extra belasting op je rekening courant. Daar moet je wel vantevoren rekening mee houden. Na deze periode is de machine van jou. De machine is 100 % onderpand. Ook de belastingvoordelen staan dus op je balans (net als bij 1 en 2).

4 : Operational lease. Daarbij betaal je in feite huur aan het mechanisatiebedrijf of de leasemaatschappij. Loopt de vooraf vastgestelde termijn af, dan gaat de machine terug naar de eigenaar. Je hebt meestal wel een kooprecht, maar dat is vaak relatief duur. Je hebt ook niet de investeringsvoordelen , trekker of machine staat niet op je balans .

Een investering in mechanisatie of techniek, als die niet te groot is, moet bij een goed lopend bedrijf uit eigen middelen betaald kunnen worden. Dit is ook altijd het goedkoopst. Probeer dan ook de hoogste korting te bedingen omdat de dealer het bedrag snel en in 1 keer volledig betaald krijgt. Voor hun ook voordelig dus.
Als de investering te groot is om uit eigen middelen te betalen, is financial lease een goede optie. Daarbij gelden vaak zeer interessante rentetarieven. Let dus wel op de terugbetaaltijd (om problemen met de rekening courant te voorkomen). En de derde optie is de lening bij de bank. Je bent dan iets meer rente kwijt, maar de terugbetaaltijd is langer dus de jaarlijkse financiele belasting minder. En bij alle 3 zijn er dus de fiscale voordelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.