Home

Achtergrond 294 x bekeken

Lichte stijging aantal bedrijfsopvolgers

Het percentage bedrijfsopvolgers in de agrarische sector herstelt zich enigszins na de sterke daling in de periode 2005-2006. Dat blijkt uit cijfers van Agridirect, een organisatie die zich bezighoudt met Direct Marketing voor de agrarische sector.

Op dit moment heeft 42 procent van de ondernemers ouder dan 45 jaar een bedrijfsopvolger. Gedurende het jaar 2005 was dit nog 48 procent. Een jaar later daalde dit percentage echter flink naar 41 procent.

Er bestaat een groot verschil tussen de verschillende sectoren. Meer dan de helft van de melkveehouders blijkt sinds 2005 structureel over een bedrijfsopvolger te beschikken. Bij vleesvarkenhouders, vleeskuikenhouders en akkerbouwers heeft minder dan eenderde van de ondernemers een bedrijfsopvolger.

Het percentage bedrijven dat wil doorgroeien, bijkopen, is sterk gedaald van 27 procent in 2005 naar 22 procent nu. Alleen de zeugenhouders en vleeskuikenbedrijven laten sinds 2005 een sterke stijging van het aantal uitbreiders zien.

Van de agrarische ondernemers wil 7 procent het bedrijf beëindigen danwel afbouwen. Dan was in 2006 nog 7,5 procent, een stijging ten opzichte van 2005 toen het nog 6,2 procent was. Ook hier is er een sterk verschil per sector. Zo gaf in 2006 nog 12 procent van de akkerbouwers aan te willen stoppen tegen 10 procent nu. Een sterke daling van het aantal stoppers is er in de legkippenbedrijven (bijna gehalveerd naar 4 procent).

Meer informatie Ontwikkelingen in de agrarische sector op basis van perspectieven en voornemens

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.