Home

Achtergrond 268 x bekeken 11 reacties

Les uit stroomuitval

Voorop gesteld: het feit dat een Apache-helikopter bij Hurwenen aan de Waal tegen een hoogspanningsmast vliegt, is te knullig voor woorden.

De schade dient te worden vergoed. Neemt niet weg dat de melkveesector lering moet trekken uit de ellende als gevolg van de stroomuitval.

Het is curieus dat niet alle melkveehouders een aggregaat hebben om dit soort problemen op te vangen. Daar ligt een taak voor individuele boeren en hun belangenbehartigers, die dit risico niet moeten willen lopen. Ook de zuivel moet zich achter de oren krabben: wil zij geconfronteerd worden met teruglopende leveranties en kwaliteitsproblemen met melk, of stelt de zuivel eisen die dat moeten voorkomen?

In de intensieve veehouderij is er geen probleem als de stroom uitvalt. Via IKB zijn varkens- en pluimveehouders verplicht om een alternatieve stroomvoorziening op gang te brengen. Tuinders doen dat ook.

Dat geldt eveneens voor veel melkveehouders, maar zoals de nood in de Bommelerwaard leert niet voor allemaal. Geen boer zou dat moeten willen, alleen al uit oogpunt van welzijn (koeien met overvolle uiers, die niet kunnen worden gemolken). Daar moet de sector Marianne Thieme niet voor nodig hebben om dat te regelen. Bovendien is het risico te groot dat de melk niet gekoeld en dus niet geleverd kan worden. De les moet dan ook zijn: regel het probleem collectief. Waarschijnlijk is dan ook nog een fikse korting op aggregaten te verkrijgen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ton

  AgD, voorop gesteld dat ik het met de strekking van de boodschap eens ben, is het diep en diep triest dat jullie als agrarisch dagblad eraan bijdragen dat discussies over dierenwelzijn opgerakeld worden. Wellicht zo dadelijk over arme koeien met overvolle uiers. Hebben jullie Thieme al een afschrift gestuurd en advertentieruimte gereserveerd voor de aggregaatfabrikanten? Te schandalig voor woorden.

 • no-profile-image

  Jan

  wij wonen ook in het gebied, en hebben een kleine bloemenkwekerij. Wij hebben al enkele tientallen jaren een noodstroom agregaat. We vinden dit gewoon een soort verzekering voor als de stroom uitvalt!
  Ik snap echt niet dat er bedrijven zijn die dit niet hebben!

 • no-profile-image

  recht uit het hart

  Als je in de bommelerwaard ,waar mi, zoveel teruglever capaciteit staat nog twee dagen zonder moet zitten.
  Dan vrag ik me af waar continuon mee bezig is.
  Volgens mij had dit gebied met gemak van stroom voorzien kunnen worden door de tuinders.

 • no-profile-image

  ton

  Jullie moeten eens leren lezen; met de strekking ben ik het eens, maar absoluut niet met de wijze waarop een agrarisch medium dit onder de aandacht brengt. V.d. Kolk heeft dit wel begrepen.

 • no-profile-image

  boer lampje

  Jullie hadden deze discussie allang voor kunnen zijn, door gewoon niet zo krenterig te zijn en gewoon de zaken goed op orde te hebben. Dat er nog boeren zijn die zo met vuur spelen in plaats van een aggregaat aan te schaffen, dat vindt ik te schandalig voor woorden. Met zulke domme handelingen speel je jezelf, als melkveehouderij, in de kijker bij de pvdd. Daar heeft u het agd helemaal niet voor nodig.

 • no-profile-image

  veehouder

  als een melkveehouder zich aangesproken voelt door het Agrarisch Dagblad op het feit dat hij z`n zaakjes niet voor elkaar heeft, is dat triest.
  Als je met stroomuitval zoveel koeien hebt dat handmelken geen alternatief meer is dan moet je gewoon een agregaat ter beschikking hebben.
  Hier ligt een taak voor de zuivelindustrie,
  met ingang van 1 januari 2009 heeft iedere melkveehouder de beschikking over een agregaat.

 • no-profile-image

  A. van Wijk

  Nog wat anders: Ook scholen, bejaardenhuizen en andere zorginstellingen zouden verplicht een noodaggregaat moeten hebben. En supermarkten ook trouwens.
  Doordenkend zou je ook kunnen regelen dat er een noodvoorziening bij het verdeelstation moet zijn.
  Dat het hier in de Bommelerwaard nu 48 uur moest duren komt ook omdat het hoogspanningsnet maar 1 toevoer heeft naar de regio.

 • no-profile-image

  A. van Wijk

  Helemaal mee eens dat je een noodaggregaat moet hebben. Met een goede aansluiting en uitgetest op volle belasting. Een eenvoudige versie achter de trekker is goed genoeg.

  Toch kan het ook mèt generator nog misgaan. Hier ging het ding donderdagmiddag, na 20 uur draaien, stuk. Waarschijnlijk omdat ie te zwaar belast werd en anderhalf jaar geleden voor het laatst gedraaid had.

  De les die we hier geleerd hebben is dat je overcapaciteit op de generator moet hebben voor als de storing eens wat langer duurt.
  En je moet regelmatig proefdraaien.

 • no-profile-image

  A.Buuron

  Wat een geklets ,waarom moet de individuele boer wel zorgen voor een noodvoorziening , met onderhoud en alles? En waarom niet de Nuon , die toch kapitelen verdiend en waar je van afhankelijk bent. Zij zijn toch ook ondernemers die een product leveren ,waarom zorgen zij niet voor noodvoorzieningen. Nog niet gesproken over de knullige manier waarop met de reparatie omgegaan is , nooit gedacht aan kabels uitrollen? of over inzet van heli ,s .Nee leg het weer maar bij de al veelbetalend kleine zelfstandige.

 • no-profile-image

  F. van de Kolk

  Ik denk dat het beter is als het AgD dit op een positieve manier publiceert. Trek niet gelijk de neveneffecten erbij.

  Gerbuik je verstand.

 • no-profile-image

  aidan

  hier hebben we vorig jaar ook drie dagen zonder stroom gezeten maar daar kwam niks van in het AGD.reden hier hadden de meesten wel een agregaat tot hun beschikking,tenminste de huishouden en kleinere bedrijven,voor de grotere benodigheden stroom werden toen ook in het hele land agregaten geleend.Wat is daar mis aan????
  mensen moeten ook eens wat verder denken dan aan geld verdienen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.