Home

Achtergrond

Legermuseum wijdt expositie aan Dieren in Dienst

Het Legermuseum in Delft wijdt volgend jaar een tentoonstelling aan de rol van dieren in het leger. Dat heeft projectleider E. van Mourik vandaag bekendgemaakt.

De expositie, die als werktitel Dieren in Dienst heeft, licht de rol uit die dieren door de eeuwen heen in het leger hebben vervuld.
”In de loop van de geschiedenis hebben dieren een cruciale rol gespeeld in veldslagen en militaire operaties”, vertelt Van Mourik. ”Vanaf de olifanten waarmee Hannibal over de Alpen trok tot de dolfijnen waarmee nu mijnen worden opgespoord.”

Ook besteedt de tentoonstelling aandacht aan de bijzondere band die tijdens oorlogsoperaties tussen de soldaten en hun mascottes ontstond. ”Veel Nederlandse soldaten die in de jaren vijftig in Indië waren gelegerd, koesterden bijvoorbeeld een geit of een aap als loyale metgezel in moeilijke tijden.”

Het Legermuseum zal voor de exhibitie uit het buitenland talloze gebruiksobjecten van dieren in het leger overhalen. Zo zullen onder meer een olifantenharnas uit de achttiende eeuw en een hondengasmasker uit de Eerste Wereldoorlog te zien zijn.

De expositie opent vermoedelijk in juni de deuren en moet zeker een half jaar te zien zijn.

In Engeland krijgen vandaag ruim zestig heldhaftige dieren een militair eerbetoon voor de rol die zij hebben gespeeld in de geallieerde strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onderscheiding wordt postuum verleend aan 26 honden, drie paarden, 32 duiven en een kat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.