Home

Achtergrond 556 x bekeken

Lease to please

Het principe van leasen is vrij simpel. Dealers bieden echter velerlei opties binnen de lease. Er zijn twee veel voorkomende leaseconstructies die worden gehanteerd:
 financial lease;
 operational lease.

Financial lease houdt in dat een trekker of machine wordt gekocht op afbetaling. De termijn van afbetaling is nader overeen te komen met de dealer. Dit kan verschillen van 18 maanden tot 48 maanden (bij CNH). De rentepercentages waarmee wordt gewerkt zijn bij CNH laag (variërend van 2 tot 4 %), dit maakt het aantrekkelijk om te leasen. In de overeengekomen termijn wordt de machine of de trekker afbetaald. Des te sneller de afbetaling, des te lager de rente.
Voordelen van Financial lease zijn:
 spreiding van investering, minder grote aanval op de cashflow;
 lage rente.

Bij Operational lease wordt een maandelijks bedrag overeengekomen. Dit maandelijkse bedrag is te zien als huur die betaald wordt voor het gebruik van de trekker. Het aantal uren gebruik van de trekker wordt vooraf ingeschat en op basis daarvan wordt een prijs overeengekomen. Tijdens deze periode blijf de trekker eigendom van de leasemaatschappij (dealer) en is het onderhoud ook voor de rekening van de lease maatschappij/dealer. Aan het eind van de overeenkomst, dus na een bepaald aantal maanden, wordt de trekker te koop aangeboden, of er wordt een nieuwe overeenkomst gesloten voor een nieuwe termijn. Voordelen van Operational lease:
 geen investering, maar vaste kosten, ;dus vooraf bekend voor een heel jaar
 geen onderhoudsrisico’s;
 geen financiele risico’s.

Zelf investeren is een mogelijkheid. In goede jaren kunnen de kosten van rente en afschrijving voordelen bieden om de fiscale winst te drukken. In minder goede jaren kunnen dezelfde kosten een last zijn in de bedrijfsvoering.

Ik kies ervoor om deel te nemen aan de financial lease. Deze optie lijkt mij als ondernemer aantrekkelijk. Voor een ondernemer is het in deze turbulente tijd soms prettig om investeringen te kunnen spreiden. Je moet op meerdere gebieden investeringen doen, dat is gebleken in de afgelopen weken, daarom is het verstandig daar waar het mogelijk is de manier van investeren zelf te reguleren. Tevens zijn de rentepercentages erg aantrekkelijk. Vraag uw New Holland dealer naar de mogelijkheden, want die zijn er volop!

Of registreer je om te kunnen reageren.