Home

Achtergrond 248 x bekeken

Lage energiebelasting voor glastuinders blijft

De Europese Commissie stemde in met de voortzetting van het verlaagde tarief van de energiebelasting voor de glastuinbouwsector. De voortzetting van het verlaagde btw-tarief voor het transport van gas is nog onduidelijk.

Na het doorlopen van de staatssteuntoets heeft Nederland toestemming gekregen om het genoemde tarief van de energiebelasting met nog eens 3 jaar te verlengen tot het einde van 2010. Voorwaarde is wel dat de sector zich houdt aan de afspraak om de energie-efficiëntie tot 2010 aanzienlijk te verbeteren.

Het belastingvoordeel voor de gehele tuinbouwsector bedraagt ongeveer €150 miljoen per jaar. De glasbouwsector geniet hiermee dezelfde voordelen als andere energie-intensieve sectoren in de Nederlandse economie. De overheid onderzoekt ook of de glastuinders met een eigen CO2-vereveningssysteem kunnen aanhaken aan het Europese systeem van CO2-emissiehandel na 2010.

Over het verlaagde btw-tarief voor transport van gas zijn in 2003 afspraken gemaakt, maar er is nog niets geregeld. Netbeheerders willen het verlaagde tarief niet langer toepassen. Het Productschap Tuinbouw, LTO Nederland en EnergieNed (organisatie van netbeheerders in Nederland) verzochten de staatssecretaris van Financiën om uitsluitsel over dit tarief.

Sinds de jaren zeventig is voor tuindersgas het verlaagde tarief mogelijk. Vooral tuinders die gebruik maken van de Landbouwregeling opteren daarvoor (via de zogeheten gasverklaring van Dienst Regelingen). Sinds de Gaswet 2000 is er een splitsing van transporttarief en leveringstarief. De geldende wetstekst omzetbelasting bleek slechts van toepassing te zijn op het leveringsdeel. Financiën zou het voor het transportdeel repareren, zo is in 2003 afgesproken.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘energiebelasting’

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘gas’

Meer informatie LNV: Verlaagde energiebelasting voor glastuinbouw voortgezet

Meer informatie Energiek2020 (Energiesite) over btw-tarief tuindersgas

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.