Home

Achtergrond 9 reacties

LTO: zorgen over beheerplannen Natura 2000

LTO Nederland vraagt minister Verburg het proces van het maken van beheerplannen voor Natura2000-gebieden bij te sturen.

De organisatie schrijft in een brief aan Verburg zich grote zorgen. De economische belangen van duizenden veehouders dreigen in de verdrukking te komen.

De ervaring bij het maken van de eerste beheerplannen geven volgens LTO een grote nadruk op ecologische belangen te zien. De economische aspecten - agrarische bedrijfsontwikkeling - worden vrijwel geheel buiten beschouwing gelaten. "Economie behoort een volwaardige plaats te krijgen en daarmee ook de positie en structuur van bedrijven en de (on)mogelijke ontwikkeling in de nabijheid van Natura2000-gebieden". LTO vraagt Verburg vooral op dit punt bij te sturen.

Nederland wijst 162 Natura2000-gebieden aan, om uitvoering te geven aan de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn. Daarvan zijn er 117 eerder dit jaar in procedure gegaan. Belangrijk onderdeel van verdere uitvoering van dit beleid is het opstellen van beheerplannen voor elk aangewezen gebied.

LTO wil dat de landbouwminister een andere volgorde kiest bij de aanwijzing van gebieden. Zo zouden eerst beheerplannen op basis van concept-aanwijzingen moeten worden opgesteld. Definitieve besluiten kunnen dan worden genomen op basis van de kennis over haalbaarheid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de tarwe wordt duur en schaars,nederland kan zich blijkbaar de luxe veroorloven om van heel veel landbouwgrond natuur te maken,de zgn.deskundigen en politici mogen zich wel eens achter de oren krabben.ze hebben last van een korte termijnvisie.ze bedenken alleen maar leuke dingen voor de burger.de rekening komt later

 • no-profile-image

  Arend

  De ganzen en zwanen zouden boven de steden moeten schijten,kregen de jagers een vette premie om ze af te schieten.
  Nu ze alleen "maar"op boeren land zitten moeten ze nog voor de kosten opdraaien ook,en krijge zwakbegaafden en krankzinnigen vrijmandaat om er maar natura2000 flauwekul en vogel en habitat malariamuggen gebieden van te maken.Wat een zootje eu regelgeving bedankt.

 • no-profile-image

  gert

  landbouw heeft al jaren geen volwaardige plaats in nederland,de beleidsmakers en veel burgers denken ,dat het voedsel gewoon uit de winkel komt en denken dat die boeren die ernu nog zijn ,gewoon hobbyboeren zijn.lekker van de natuur genieten is hot,al is het met een lege maag

 • no-profile-image

  erwin

  maak er maar een ministerie van natuur van,de landbouw heeft daar totaal geen inbreng.er zitten alleen maar natuur- en milieulobbyisten op het ministerie.het is voor de landbouw vechten tegen de bierkaai.

 • no-profile-image

  geert

  Nederland denkt dat ze het landschap wel zonder boeren kan onderhouden en heeft volgens mij zitten slapen met de aanwijzing of ze hebben het een stelletje mileue-ambtenaren laten doen.
  Heel Frankrijk heeft maar 22 Natura 2000 gebieden aangewezen(gekregen) en wij 162!!!. Mensen als je de volgende keer gaat stemmen hou daar dan rekening mee.
  Ambtenaren bepalen het beleid en hoe je het ook wendt of keert ze hebben zelf niet meer als een huis en een auto.
  Dan is het toch frustrerend dat een boer een vrij beroep heeft en zelf zijn tijd indeelt en ook nog een heel grote achtertuin heeft.

 • no-profile-image

  kees

  met de beheerplannen van natura2000,wordt de boer gedegradeerd tot een dik onderbetaalde landschapverzorger,wat voor een affiniteit heeft verburg nog met de landbouw ?

 • no-profile-image

  gefrustreerde

  Het maakt toch niet uit als LTO bezwaar maakt, het is overduidelijk. Natura 2000 wordt er zowiezo doorgedrukt. Of je er nu voor of tegen bent!!!

 • no-profile-image

  miltie

  door lobbisten ?van natuur en mileau mafia in brussel ;word ons 162 gebieden
  aan gewezen dat voor natuur gebied
  moet dienen wat tot gevolg heeft ;;meer ziekte"s zoal;s bleutong;;meer inport van vee [voorheen vee expoterend land geweest]en meer C02 uitstoot van natuur gebieden;;cultuur grond neemt veel C02 uit de lucht ;maar linkse activisten hebben geen kennis van zaken;;dat zie je ook bij fauna beheer;alle populatie"S zijn niet meer beheersbaar en nu moeten duizende zwijnen ;herten;[damherten;ree-en;;edelherten;enz.worden afgeschoten en wat doen ze met te VEEL aan gansen en zwanenwat een slapers bij ministerie van L.N.V.en die linkse mafia maar te gemoed komen in hun geblaf

 • no-profile-image

  dirk

  In het fauna Fonds daar zijn mensen van lto vertegewoordigd je kunt je afvragen wat die daar zoal uit vreten Die kunnen daar veel meer uit halen De vakbonden mogen daar niet zitten het gaat om lto banen Daar verkwanselt lto veel te veel als het gaat om de schades van wild dus ook ganzen Verder merk ik op dat lto in diverse klankbordgroepen op het min van lnv zit en niet te vergeten de reconstuctie gebieden een lto aangelegenheid waar geen vakbond zeggenschap in kreeg en er zijn veel meer van dar soort zaken op te noemen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.