Home

Achtergrond 173 x bekeken

LEI: gesloten kas fiscaal blijven steunen

Het is en blijft zeer gewenst om gesloten of semi-gesloten kassystemen fiscaal te steunen. Dat adviseert het Landbouw Economisch Instituut (LEI) op basis van onderzoek naar het effect van fiscale ondersteuning.

Volgens het LEI maakt een gesloten kas in feite gebruik van zonne-energie en is dus een voorbeeld van duurzaam energiegebruik. Hierdoor verdient de techniek zeker stimulans.

Het risico voor een tuinder om in een gesloten kas te investeren, is nog groot omdat de techniek nu nog niet volwassen is. De fiscale stimuleringsregelingen (GLK-niveau 1, MIA, EIA en Vamil) hebben een positief effect op het nettoresultaat en de terugverdientijd van investeringen in (semi-)gesloten kassystemen. Met de fiscale stimulering bedraagt de bandbreedte van de terugverdientijden van semi gesloten kassen 3,5 tot 5,2 jaar bij tomaat, 3,1 tot 5,8 jaar bij fresia en 2,4 tot 5 jaar bij Phalaenopsis. Zonder deze fiscale stimulering is de terugverdientijd 2, 3 respectievelijk 1 jaar langer.

Daarnaast moeten fiscale maatregelen er ook toe bijdragen dat tuinders toch investeren in duurzame technieken, ook al vallen de bedrijfsresultaten een keer tegen. Al met al zijn er voldoende argumenten om fiscale steun wenselijk te achten, is de conclusie van het instituut.

Meer informatie Lees het volledige rapport van het LEI
Lees ook Nog maar weinig kassen in aanmerking voor MIA

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.