Home

Achtergrond

KvK: stroomuitval kost bedrijfsleven 70 miljoen

Het bedrijfsleven heeft 50 tot 70 miljoen euro schade geleden door de stroomuitval in de Bommelerwaard en de Tielerwaard.

Dat schat de Kamer van Koophandel Rivierenland. Met welk aandeel van het schadebedrag boeren en tuinders te maken hebben, blijft vooralsnog onbekend.

De schade-inventarisatie door de stroomstoring is in volle gang. LTO Noord en ZLTO geven aan nog geen inschatting te kunnen maken over het een schadebedrag voor de land- en tuinbouw.

Veel bedrijven in de Bommelerwaard en Tielerwaard hielden donderdag en vrijdag de deuren gesloten door de stroomuitval. ZLTO-bestuurder Bert van Zeelst zegt dat de land- en tuinbouworganisaties het ministerie van Defensie en/of elektriciteitsbedrijf Nuon aansprakelijk willen stellen voor de geleden schade. "We moeten nog bekijken en uitzoeken hoe we het het beste aan kunnen pakken", meldt hij.

De ZLTO-voorzitter van de afdeling Maasdriel heeft zelf een melkveebedrijf. "Als ik naar mijn eigen bedrijf met 100 melkkoeien kijk, dan kom ik uit op een schadebedrag van ongeveer 1.500 euro", zegt hij. Hij heeft de huur van het aggregaat, brandstofgebruik en productieverlies meegerekend in de gemaakte kosten. "Het lijkt me verstandig om collectief de schade op te nemen. Het is belangrijk dat we de schade goed onderbouwen, zodat we een representatief en reëel beeld kunnen creëren."

De stroomuitval werd vorige week veroorzaakt door een Apache-helikopter die bij Hurwenen aan de Waal tegen een hoogspanningsmast vloog.

Of registreer je om te kunnen reageren.