Home

Achtergrond 1 reactie

Kroes haalt 3,3 miljard euro binnen voor Europa

Meer dan 3,3 miljard euro deelde eurocommissaris Neelie Kroes (concurrentie) in 2007 uit aan boetes aan bedrijven die verboden prijsafspraken maken en zo de consument benadelen.

Het geld gaat uiteindelijk terug naar de 27 landen van de Europese Unie, maar daarmee zit het nog lang niet in de portemonnee van de burger.

Kroes eindigde dit jaar met haar kruistocht op meer dan 3,3 miljard. Vorig jaar kwam ze op 1,8 miljard, meer dan 5,1 miljard in nog geen twee jaar. Kroes benadrukt in persconferenties altijd dat "u en ik'' benadeeld zijn door bedrijven die gezamenlijk de prijs opdrijven. Of het nou gaat over bier, liften, rubber voor schoenzolen of condooms, de consument is de dupe.

Het geld dat ze ophaalt moet daarom terug naar de Europese burger, maar zo eenvoudig is dat nog niet. Neem het voorbeeld van Nederland.

Nederland is verantwoordelijk voor 4,7 procent van het totale budget van de Europese Unie. Als 'Brussel' geld overhoudt, vloeit daarvan dus ook 4,7 procent terug naar de schatkist van minister van Financiën Wouter Bos. Die zou dan voor 2007 kunnen rekenen op 4,7 procent van 3,3 miljard aan boetes: 155 miljoen euro.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Melkveehouder

    Het geld moet terug naar de burgers die de dupe zijn van de prijsafspraken en zeker niet naar het gat in de hand van Wouter Bosch

Of registreer je om te kunnen reageren.