Home

Achtergrond

Krijgsraad gaat Bouterse gewoon berechten

De krijgsraad in Suriname acht zichzelf bevoegd om Desi Bouterse voor de Decembermoorden te berechten.

Het rechtscollege zal het proces tegen hem dan ook gewoon voortzetten, liet de krijgsraad vandaag weten. Maandag is de tweede zittingsdag van het proces tegen de vermeende daders van de Decembermoorden. De moorden vonden plaats op 7 en 8 december 1982. Toen werden vijftien politieke tegenstanders van het toenmalige regime van Bouterse doodgeschoten in Fort Zeelandia. Bijna 25 jaar na dato is het sinds 30 november eindelijk tot een rechtszaak gekomen.

Na het begin van de eerste zitting op 30 november betwistte Bouterses advocaat de bevoegdheid van de krijgsraad. De raadsman, Irwin Kanhai, stelde dat over het hoofd werd gezien dat zijn cliënt Bouterse feitelijk ook gezag- en ambtsdrager is geweest en daarmee destijds regeermacht had. "Hij vervulde daarmee bestuurlijke en politieke taken'', aldus Kanhai. Volgens de advocaat zou de zaak van Bouterse daarom door het Hof van Justitie moeten worden behandeld. Behandeling door de krijgsraad zou in strijd met de grondwet zijn.

De aanklager, auditeur-generaal John Mohammedamin, wees erop dat Bouterse ten tijde van de Decembermoorden bevelhebber van het nationale leger was. Wat Mohammedamin betreft moet Bouterse dus wel degelijk door de krijgsraad worden berecht.

De krijgsraad is het met hem eens. Bouterse was geen politieke ambtsdrager, hij is wel een gewezen militair, vinden de rechters.
Bouterse heeft zelf altijd ontkend dat hij in Fort Zeelandia was toen de executies plaatsvonden. De afgelopen tijd is echter de strekking van een paar verklaringen uit het onderzoek naar de Decembermoorden naar buiten gesijpeld. Die geeft aan dat Bouterse in Fort Zeelandia was toen de executies plaatsvonden en dat de slachtoffers voordat ze werden doodgeschoten, ook aan hem zijn voorgeleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.