Home

Achtergrond 243 x bekeken 3 reacties

Koeien zijn net kinderen

De gedachte dat door de aanschaf van een automatisch melksysteem zeeën van tijd wordt overgehouden is naar mijn mening niet correct. Er is meer sprake van een arbeidsverlichting dan een arbeidsbeparing.
Zoals in de opdracht al wordt vermeld ben je ‘oppiepbaar’. Het is daarom niet verstandig om (ver) van huis te gaan.
Koeien zijn net kinderen. Ze hebben aandacht nodig anders verlies je de controle. Het is daarom voor mij zaak dat de melkveehouderij goed gaat/blijft lopen. De beste 2e tak is continu je 1e tak blijven verbeteren.

Ik zou er dan ook voor kiezen om de vrije uren te besteden aan mijn gezin. Mijn vrouw werkt parttime buitenshuis. Wanneer zij werkt kan ik op de kinderen passen eventueel gecombineerd met wat administratiewerkzaamheden. Vooral nu sprake is van een opgroeiend gezin is het zaak dat je als ouder interesse toont in je kind en er altijd voor hem of haar bent.

Meer mechanisatie kan een optie zijn bij meer arbeidsflexibiliteit, maar ik zou niet teveel investeren in piekmomenten. Eerder in dagelijks terugkerende werkzaamheden zoals het voeren. De loonwerker heeft de juiste machines op de juiste plaats.
Kortom het sociale leven is voor iedereen belangrijk, er is meer dan alleen werken. Je werkt om te leven en niet andersom.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mts Mijs

  Je gezin en je sociale leven gaat er wel op vooruit als je met een automatisch melksysteem gaat werken. Je hebt geen arbeids pieken meer. Ons gezin draait nu om de kinderen en vroeger om de vaste melktijden. Er komt ook veel meer rust in je gezin. De piek in huis was vroeger op dezelfde tijd als de melktijden, dat is nu niet meer. Je hebt tijd om de kinderen 'smorgens de deur uit te laten en 'savond naar sportverenigingen te brengen.
  Wij melken sinds 2001 met twee robots van Lely 120 koeien. Die robot werkt uitstekend, wat erom heen gebeurt dat is veel belangrijker. Je looplijnen, het voer, de gezondheid van je vee enz.
  Als dat niet goed loopt dan heb je daar veel tijd mee verloren.
  Wat betreft het "oppiepbaar" zijn, daar staan wij nog niet meer bij stil. Het hoort bij onze manier van werken. Soms heb je maanden geen pieper gehad, dat je denkt, doet ie het nog wel, en dan bij wijze van drie keer op een dag. Waarom kijkt men nog steeds op als er een pieper gaat van een robotboer. Bij varkens en kippenboeren is dat toch al zo lang.
  Ons gezin en onze koeien hebben veel plezier van onze robot. Ze zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen.
  Mts Mijs.

 • no-profile-image

  Marian

  Een pieper nemen we nooit mee,we hebben al zeseneenhalfjaar twee Lely melkrobots,bijna nooit storing Familie woont ver weg,dan moet er maar een stil gaan staan,de ander gaat wel door.
  De melkrobot heeft ons leven socialer gemaakt Wij genieten ervanen de koeien
  ook !!
  Marian .

 • no-profile-image

  Arno Karin en Max Hofhuis

  Gaat goed Thijs !! Heel veel succes bij de laatste weken !! We duimen voor je.

Of registreer je om te kunnen reageren.