Home

Achtergrond 212 x bekeken

Klinische mastitis kost melkveehouder veel geld

Mastitis kost melkveehouders veel geld. Zo levert klinische mastitis een melkveehouder een schade op van 275 euro per koe.

Een celgetal van 400.000 cellen per milliliter melk kost 2 tot 5 liter melk per koe per dag. Dat blijkt uit berekeningen van de Gezondheidsdienst voor Dieren. De schade van mastitis bestaat uit de behandelingskosten en medicijnen, de verstoring van het werkritme bij het melken, een verhoogde afvoer van koeien, een melkgeldkorting en de lagere melkproductie en het weggooien van melk.

Amerikaanse onderzoekers berekenden dat een vaars 164 kilo melk minder produceert in eerste twee maanden na de diagnose van klinische mastitis. Oudere koeien produceren in die periode 253 kilo melk minder door de ziekte. De invloed van klinische mastitis werkt ook door in de volgende lactatie.

Vaarzen blijken gevoeliger te zijn dan oudere koeien als zij meerdere keren mastitis krijgen. Een vaars die voor de tweede keer mastitis krijgt, produceert de eerste twee maanden daarna 198 kilo minder melk. Bij oudere koeien neemt de melkproductie dan minder snel af (met 238 kilo). In meer dan de helft van de gevallen blijken bij opeenvolgende mastitisproblemen verschillende veroorzakende kiemen in het spel te zijn.

Bacteriologisch Onderzoek van de melk door de GD wijst uit welke ziektekiemen de mastitis veroorzaken. Deze ziektekiemen zijn bedrijfsgebonden. Daarnaast kan GD onderzoeken op welke antibiotica de gevonden mastitisverwekkers wel of niet reageren. Zo’n gevoeligheidsbepaling is belangrijk in verband met de behandelingskeuze en het optreden van resistentie.

Of registreer je om te kunnen reageren.