Home

Achtergrond 189 x bekeken

Klimaattop sleept zich voort

Op de klimaattop van de Verenigde Naties op Bali is nog geen zicht op enig akkoord. De onderhandelingen sleepten vrijdagavond (lokale tijd) aan.

De Nederlander Yvo de Boer, hoofd van het organiserende VN-milieubureau Unfccc, hield er halverwege de avond de moed in. Hij zei dat er goede vooruitgang werd gemaakt en zelfs dat er bijna een akkoord ligt. "Van een impasse is absoluut geen sprake.'' Maar er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is, liet De Boer niet voor het eerst weten.

De top die vabdaag om 18.00 uur zou eindigen, loopt daarmee uit. Alles wijst erop dat de bijeenkomst nu tot in de kleine uurtjes gaat duren.

Niet in het minst omdat de ontwikkelingslanden, beter bekend als de G77, zich beginnen te roeren. Zij beklagen zich erover dat zij wel onder druk zijn gezet in tegenstelling tot de rijke landen, en dat zelfs gedreigd is met handelssancties, om toezeggingen te doen. De G77, inclusief opstomende landen als China en Brazilië, zouden op termijn de uitstoot van broeikasgassen moeten terugdringen, terwijl zij nu nog vrijgesteld zijn van zulke verplichtingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.