Home

Achtergrond 181 x bekeken

Klimaattop Bali levert nog geen akkoord op

De internationale VN-klimaatconferentie op het Indonesische eiland Bali heeft vandaag op de slotdag nog geen akkoord opgeleverd.

Ondanks meer dan tien dagen vergaderen was er ook vanavond (Nederlandse tijd) geen zicht op een nieuw akkoord dat moet leiden tot beperking van de uitstoot van broeikasgassen na 2012. De vergadering zal zaterdag doorgaan.

De Nederlander Yvo de Boer, hoofd van het organiserende VN-milieubureau Unfccc, hield de moed erin. Hij zei dat er goede vooruitgang werd gemaakt en zelfs dat er bijna een akkoord ligt. "Van een impasse is absoluut geen sprake.'' Maar er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is, liet De Boer niet voor het eerst weten.

De topman van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, keert zaterdag terug naar het conferentieoord waar de delegaties pogen in de verlenging alsnog een slotdocument op tafel te leggen. "Ik keer terug naar Bali om de delegaties opnieuw te ontmoeten en zal mijzelf mengen in de voortdurende onderhandelingen'', zei hij tijdens een bezoek aan Oost-Timor.

Het grootste struikelblok is de houding van de Verenigde Staten, een van de grootste luchtvervuilers ter wereld. Onder aanvoering van president George Bush weigert het land al jaren zich vast te leggen op bindende en concrete reductiedoelstellingen en die houding is ook op Bali niet veranderd. De druk op de Amerikanen is groot, onder meer van Europese zijde, maar het Witte Huis lijkt niet van zins te buigen.

De klimaattop moet de weg effenen voor onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord, als vervolg op het Kyoto-Protocol uit 1997. Deze overeenkomst loopt eind 2012 af. Op Bali zou daarom een kalender en een agenda afgesproken worden, een zogenoemde routekaart, om op tijd in 2009 een akkoord te bereiken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.