Home

Achtergrond

'Kleinvolière aantrekkelijk voor grote legbedrijven'

Grote legpluimveebedrijven zullen in de toekomst omschakelen naar de verrijkte kooi of de kleinvolière als huisvestingssysteem.

Gemiddelde en kleine bedrijven met 20.000 tot 30.000 kippen of minder zullen kiezen voor scharrel- of Freilandsystemen.

Dat verwacht directeur Petro Boon van eierhandel Gebr. Van Beek Groep in Wehl. Boon uitte zijn verwachtingen onlangs op een studieavond voor legpluimveehouders.

Boon tekent bij deze verwachting wel aan dat de keuzes die de supermarkten zullen maken van doorslaggevend belang zullen zijn. In Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse legsector wordt de legbatterij al vanaf 2009 afgeschaft. Pluimveehouders moeten dan overschakelen naar systemen als de kleinvolière of Freilandsystemen.

Boon zou het een slechte zaak vinden als de Nederlandse politiek de verrijkte kooi- en kleinvolièresystemen zou verbieden, terwijl die in Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt van Nederland wel zijn toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.