Home

Achtergrond 226 x bekeken 4 reacties

Kleine bedrijven zien voordeel zuivelfusie

De kleine Nederlandse zuivelondernemingen zien voordelen in de fusie tussen Campina en Friesland Foods.

Zij denken dat deze beide bedrijven gezamenlijk een betere melkprijs voor hun leden kunnen realiseren dan ieder apart. Door die hogere melkprijs krijgen andere veehouders in Nederland ook een hogere melkprijs.

Eric Hulst van Cono Kaasmakers in Middenbeemster vindt het een goede zaak dat supermarktorganisaties Campina en Friesland Foods niet meer tegen elkaar uit kunnen spelen als zij gefuseerd zijn. Tussen de beide bedrijven bestaat een behoorlijke concurrentiestrijd om te kunnen leveren bij de supermarkten.

"Die strijd is na de fusie voorbij. Voor de supermarkten is dat minder gunstig. Als Campina en Friesland Foods samen hogere kaasprijzen kunnen bedingen profiteren wij daar ook van", zegt Hulst.

Ook directeur Ben Wevers van kaasspecialiteitenbedrijf CZ Rouveen denkt dat de fusie tussen Campina en Friesland Foods de melkprijs ook kan optrekken. Albert Heijn wil nog niet op de ontwikkeling reageren.

FNV Bondgenoten vreest dat er na een fusie ontslagen bij beide zuivelondernemingen zullen vallen. De vakbond maakt zorgen over het sociaal plan als de partijen samengaan. "Door de spreiding van de productielocaties over heel het land kan het bieden van passend vervangend werk in de problemen komen", zegt FNV-onderhandelaar Harry Vellenga.

Ook CNV Zuivel maakt zich zorgen over de werkgelegenheid na de fusie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel

  Roos, ik vind een redelijke melkprijs niet voldoende voor de agrarische ondernemer. Het moet zijn een GOEDE melkprijs, en onze koeien zijn voortaan altijd binnen in een stal met goede ligboxen met matras, veel licht en ruimte. Ik heb afgelopen voorjaar de koeien weer even de wei in gejaagd ( want anders ging 70% niet naar buiten) maar binnen een half uur was 70 % weer binnen en stonden aan het voerhek te eten en lagen lekker in de boxen! Na 5 dagen heb ik besloten dat ze voortaan altijd binnen blijven.

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  En hoe denkt Jannes Oosterveld,direkteur van DOC,over deze fusie?
  In ieder geval wens ik de zuivelbobos goede feestdagen en vooral een hoge melkprijs toe.

 • no-profile-image

  Roos

  Het is de vraag of het beter is voor de melkveehouder. De vraag is, zet de cooperatie zich in voor een redelijke melkprijs voor de melkveehouder. We hebben kunnen zien hoe met weidemelk propageerde, voor een paar stuivers meer. Als men echt goed naar buiten toe wil treden moet men doen wat goed is voor de koe. Welke de beste manier laat ik in het midden, maar ik denk als de koe mag kiezen ze liever in een prachtige stal staat waar ze prima kan liggen en veel rond lopen en vol op buitenlucht. Als men de burgers laat kiezen zullen er velen roepen in de wei. Maar het gaat erom, wat is goed voor de koe. Hier kan de boer de techniek op in zetten en dit komt ten goede aan alle resultaten en zeker aan het welzijn van het dier en de boer zelf wat ook zeer hard nodig is. Maar hierdoor blijft de kostprijs per kg. melk ook het laagst, wat ook weer belangrijk is voor de consument. Als Campina en Frieslandfoods zich hier is meer mee bezig gehouden hadden, waren er niet zoveel melkveehouders vertrokken naar elders. Ze hadden gewoon meer voor de melk moeten betalen i.p.v. aan de onderkant gaan hangen. Bij die boeren die vertrokken zijn blijft een vieze na smaak over. Ze voelen zich belazerd, zij zouden toch hun produkten voor een redelijke prijs terwaarde brengen. Het gedachten goed van pater van de Elzen is helemaal verloren. Dit doet pijn, die boeren die dit voelen komen nooit meer terug. Maar over de fusie dit. Is het uit armoede of willen alleen maar macht?

 • no-profile-image

  Corney Niemeijer

  Uiteindelijk kiezen bedrijven voor die acties waar ze financieel beter van worden. Verwacht mag worden dat de bestuurders daarbij kiezen voor de lange termijn. Of dat voor de boeren een betere prijs geeft is altijd afwachten.
  En Roos, als een koe kan en mag kiezen zal deze ook regelmatig naar buiten gaan, welke mooie stal je ook hebt en bouwt. Ik denk dat je zelf ook wel weet met hoeveel bokkesprongen en met 4 poten de lucht in de koeien en het jongvee in het voorjaar weer naar buiten gaat. Dat zegt volgens mij genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.