Home

Achtergrond

Kerstman is te dik

De Amerikaanse kerstman is te dik. Dat is de mening van experts, met inbegrip van de directeur-generaal van de nationale gezondheidsdienst, Steven Gabson.

Een onderzoek onder 300 kerstmannen in heel Amerika heeft volgens kerstmanexpert Nicholas Trolli uitgewezen dat de gemiddelde kerstman ruim 100 kilo weegt. Traditioneel zijn dikke en zware kerstmannen populair. Kinderen houden van een schuddebuikje waar ze lekker in wegzakken als ze bij hem op schoot zitten. Liever een zachte dikke buik dan een mager geraamte.

Maar de vraag rijst of zo’n vette kerstman wel een goed voorbeeld is voor de moderne jeugd. Trolli is president van de in Philadelphia gevestigde Verenigde Orde van Kerstmannen met een Echte Baard, en leidt jaarlijks ongeveer duizend kerstmannen op. De perfecte kerstman moet niet alleen afvallen, hij moet ook een hoop weten, zoals wat hij wel en niet tegen kinderen kan zeggen.

Mag de kerstman kinderen knuffelen, of kan dat als seksueel misbruik worden opgevat? En heeft de kerstman een zwijgplicht zoals dokters en advocaten wanneer kinderen hem een geheim toevertrouwen, bijvoorbeeld dat zij door ouders mishandeld worden? Mede daarom dient volgens Trolli de kerstman een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, voor het geval hij een proces aan zijn broek krijgt.

Trolli is zelf ruim 10 kilo afgevallen en gelooft evenals Steven Gabson dat dikke en zware kerstmannen een gevaar voor de volksgezondheid zijn met verschijnselen als hoge bloeddruk, hart en vaatziekten en suikerziekte.

Maar er is ook een tegenbeweging: Keepsantafat.com. Kinderen verwachten een dikke vette omvangrijke kerstman, stellen zij. Dat is de traditie, en daar moet je niet aan tornen. Als je alle traditie weggooit, wat blijft er dan over? De politieke correctheid dat ook de kerstman moet afvallen gaat te ver.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.