Home

Achtergrond 201 x bekeken

Kenia kiest nieuwe president

Kenia kiest vandaag een nieuwe president. De race om het presidentschap van het Oost-Afrikaanse land gaat tussen huidig president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga.

De oppositie beschuldigde tijdens een felle campagne het Kibaki-kamp ervan de verkiezingen door fraude te willen winnen.
Het wordt naar verwachting een nek-aan-nekrace. De 76-jarige Kibaki hoopt een tweede termijn in de wacht te slepen. Hij leidt het coalitieblok Partij van Nationale Eenheid. Kibaki maakt deel uit van de Kikuye-stam die al sinds de onafhankelijkheid in 1963 aan de macht is.

De 62-jarige Odinga leidt de Democratische Beweging van de Sinaasappels (OMD) en is een Luo. Deze tribale groep overheerst het armere westen van het land. De voormalige politieke gevangene en succesvol zakenman Odinga is populair en krijgt ook de steun van andere stammen die vinden dat de Kikuye te veel hebben geprofiteerd van de macht.

Kibaki heeft in de campagne voortdurend gewezen op de economische groei en stabiliteit onder zijn bewind. De oppositie beschuldigt de regering ervan niets te doen aan corruptie. Beide kandidaten beloven economische groei, onderwijsverbetering en meer democratie. Analisten vrezen dat de toenemende tribale retoriek kan leiden tot nieuwe conflicten. Sinds juli zijn bij gewelddadige confrontaties tussen de aanhangers van de rivalen meer dan zeventig mensen omgekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.