Home

Achtergrond 150 x bekeken

Kamer wil strategie kabinet na Bali-akkoord

Het kabinet moet de Tweede Kamer opheldering geven over zijn strategie in Nederland, in Europa en "in de omgang met de Verenigde Staten'' na het akkoord op de klimaattop op Bali.

Dit zei GroenLinks-fractieleider Femke Halsema gisteren. Zij vroeg op korte termijn een kabinetsbrief. Afgesproken werd dat het kabinet begin volgend jaar de Kamer inlicht. CDA en VVD wilden de vergadering van de Europese milieuministers van donderdag afwachten. "Dan hebben we zicht op welke stappen de EU zet'', aldus Liesbeth Spies (CDA).

Cramers 'activistische' opstelling daar "smaakt naar meer'', stelde Halsema. Nederland zou het goede voorbeeld kunnen geven en harde klimaatmaatregelen kunnen invoeren zoals een verplicht aandeel duurzame energie voor energiemaatschappijen. GroenLinks pleit hier al langer voor.

In een overleg met milieuminister Jacqueline Cramer was de Kamer gisteren amper complimenteus over 'Bali'. "Een mager zesje'', aldus Spies. SP'er Paulus Jansen sprak van een "uitgekleed'' akkoord zonder harde cijfers om op afgerekend te kunnen worden. Een routekaart zonder richting, aldus Diederik Samsom (PvdA).

Cramer was met hen op Bali, waar zaterdag na een Amerikaanse 'knieval' op de valreep een unaniem akkoord over de aanpak van een wereldwijd klimaatbeleid uit de bus rolde. Volgens haar verdiende de uitkomst "toch wel een zeven''.

Cramer kwam de Kamer in zoverre tegemoet dat volgens haar Europa van de VS "hom of kuit'' moet vragen. Ze verwacht echter niets vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen, "maar wel vlak daarna''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.