Home

Achtergrond 169 x bekeken

Kamer wil snel ingrijpen bij te late ambulances

De Tweede Kamer wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) meteen ingrijpt als er in een regio door een tekort aan ambulances levens in gevaar komen.

Uit recent onderzoek van de ambulancebranche bleek dat 9 procent van de spoedeisende ritten niet binnen een kwartier ter plekke is.

De minister laat uitzoeken of er op bepaalde plaatsen geld bij moet om te zorgen dat in het hele land ambulances op tijd kunnen zijn. Dit onderzoek is volgend jaar pas klaar, maar dat duurt de Kamer te lang. Voor de tussentijd moet Klink ambulanceregio's waar de nood het hoogst is de helpende hand bieden.

De minister beloofde de Kamer met specifieke oplossingen te komen voor regio's waar zich grote problemen voordoen. Het bedrag van 1,5 miljoen euro extra dat de Kamer al eerder uittrok voor de ambulancezorg zal daarvoor gebruikt worden.

De wens van de VVD om voor 1 februari met een noodplan te komen voor de hele ambulancezorg wees Klink af. Volgens de minister valt er ook nog het nodige te verbeteren door de branche zelf. Zo kunnen ambulances nog sneller uitrukken en moet er nog een beter onderscheid gemaakt worden tussen spoedeisende gevallen en andere ritten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.