Home

Achtergrond 227 x bekeken

Kamer oordeelt wisselend over voorstel EU-steun

Het kabinetsvoorstel voor overschakeling naar een andere verdeling van EU-inkomenssteun wordt door de Tweede Kamer uiteenlopend beoordeeld.

Dat bleek vandaag in een eerste overleg over het kabinetsstandpunt over de health check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

De fracties van CDA, VVD, CU, en SGP vinden dat het kabinet zeer terughoudend moet zijn met het loslaten van de historische rechten waarop de bedrijfstoeslagen nu zijn gebaseerd. Het kabinet stelde afgelopen vrijdag voor om toeslagen te verdelen over alle hectares landbouwgrond, die per regio verschillend kunnen zijn.

Daartegenover willen PvdA, SP, GL en PvdD vaart maken. Zij willen aan deze regionale hectare steun extra voorwaarden verbinden voor diensten aan milieu, landschap en dierwelzijn.

Het Kamerdebat maakte niet echt duidelijk wanneer een eventuele omschakeling gaat plaatsvinden. In de kabinetsbrief staat dat hiervan al sprake is in de periode naar 2013. CDA, VVD, CU en SGP vinden dat het na 2013 moet zijn.

Minister Verburg benadrukte dat er nog een lange periode nodig is voor het opzetten van een nieuw systeem. Afhankelijk van de voortgang zou van een overgang eerder dan 2013 sprake kunnen zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.