Home

Achtergrond 157 x bekeken 3 reacties

Kamer dwingt 'nee' tegen EU-bodembeleid af

Milieuminister Jacqueline Cramer zal op last van de Tweede Kamer morgen tegen het invoeren van één Europees gemeenschappelijk bodembeleid stemmen.

Cramer stemde daar gisteren in de Kamer schoorvoetend mee in. CDA, PvdA, SP en ChristenUnie hadden geen goed woord over voor het voorstel van de Europese Commissie, ook na aanpassingen door het Europarlement.

Brussel wil problemen als erosie en vervuiling Europees en grensoverschrijdend aanpakken. Het kabinet is ertegen omdat Nederland al goede regels heeft. Nieuwe Europese regels betekenen alleen maar meer bureaucratie en extra kosten.

Volgens de minister zijn Nederlandse tekstwijzigingen overgenomen. Daarmee is het voorstel "uitgekleed'', maar niet voor lidstaten in Zuid- en Oost-Europa die nog geen wetgeving op dit terrein hebben.

Volgens Cramer zou alleen Duitsland nog tegenstemmen en maakt het Nederlandse 'nee' dan niets uit. Het voorstel vergt geen unanieme instemming maar een bijzondere meerderheid.

"Ik heb mijn zin gekregen en als ik tegenstem, krijg ik het de volgende keer op mijn boterham'', zei de PvdA-bewindsvrouw. "Het parlement is de baas. U kunt en moet tegenstemmen'', hield haar partijgenoot Diederik Samsom haar bars voor.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk van Kraats

  Deze houding van de minister is nou precies waarom Nederland massaal nee geeft gestemd tegen de Europese Grondwet. Nederlandse angsthazerij, bang om niet als het liefste jongetje van de klas gezien te worden. Neem een voorbeeld aan Polen; die weten hun postitie iedere keer weer uit te onderhandelen!

 • no-profile-image

  Arno

  Uitermate goede zaak dat de tweede kamer unaniem NEE zegt tegen brusselse regelgeving.Zal in de toekomst vaker nodig zijn dat nederland zich niet overal zomaar bij neerlegd,en brussel weet dat ze ons niet alles door de strot kunnen duwen.

 • no-profile-image

  Peter

  Beginnen ze het nu te leren? Als je bij de bovenste beste staat weet je dat ze proberen af te schieten. We gaan al zwaar gebukt onder het idiote mestbeleid. Ons eigen waardevol product tegen een zeer hoge prijs op laten halen in plaats van geld ontvangen. Dure kunstmest aankopen en nog te weinig opbrengst van onze grond halen. Dit alles omdat er een keer mee is in gestemt in Brussel. Een goed milieu is goed, maar een door gedraaid milieu maakt alles kapot!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.