Home

Achtergrond

'Je gaat er je systemen op aanpassen'

Martijn Dekker werkt bij Fa. Gebroeders Granneman in Slootdorp (N.-H.), een akkerbouw bedrijf met 350 ha, waarvan 110 ha pootaardappelen en ruim 100 ha ijsbergsla. De rest is onder andere kool, graan, bieten, uien. Het bedrijf werkt met een New Holland TS100 met SBGuidance auto (kunstmeststrooien en spuiten 39m), een New Holland TM120 met SBGuidance auto en side-shift (bieten zaaien, pootaardappelen poten en aanaarden), een New Holland TM190 met SBGuidance auto en ploegen (frezen, spitten, zaaien, ploegen in de zomer) en een New Holland T8020 met SBGuidance auto en ploegen (6mtr hakenfrees en ploegen in het najaar). Er zijn 2 gps-computers voorzien van SBGuidance. In drukke tijden wordt ook wel eens een derded computer geleend bij een collega of bij SBG.

Welke voordelen heeft gps op jullie bedrijf?
,,Het geeft vooral tijdwinst. Je hoeft niet meer van de trekker af om nauwkeurig banen in te meten. Je benut de beschikbare grond beter, bespaart brandstof, meststoffen en bestrijdingmiddelen. Bij het ploegen kun je altijd evenwijdig aan de perceelsgrens uitkomen, en we kunnen er spuitpaden van 2,25 meter spoorbreedte mee aanleggen.’’

Brengt gps ook nadelen met zich mee?
,,Ja. Sommige (vervolg) bewerkingen kunnen niet gedaan worden als de voorbewerking niet met GPS gebeurd is, onder andere de automatische sturing van de sla-planter. En het vraagt kennis van het personeel, dat moet met een computer (leren) omgaan.

Welke gevolgen heeft gps in de bedrijfsvoering?
,,Je gaat het systeem steeds meer gebruiken, daardoor kan je soms gewoon niet meer zonder. Je gaat je systemen en machines erop aanpassen, zoals werken met grotere werkbreedte.’’

Voor welke ondernemers is GPS aan te raden?
Voor ondernemers met veel land geeft het een betere spreiding van de kosten en levert het meer resultaat. Ook op bedrijven met veel vervolgbewerkingen is het geschikt. En bij ondernemers die verder willen met precisielandbouw.’’

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.