Home

Achtergrond 7 reacties

Japans BSE-onderzoek wijst weer naar Nederland

Japans onderzoek naar de oorzaak van de BSE-epidemie wijst opnieuw naar uit Nederland afkomstige melkvervangers als mogelijke oorzaak.

Het Japanse landbouwministerie heeft een nieuw rapport naar buiten gebracht waarin staat dat dertien van de 32 onderzochte BSE-gevallen veroorzaak kunnen zijn door melkpoeder van Nederlandse oorsprong. Japan telt tot nu tot 33 BSE-gevallen.

In 2002 wezen de Japanners ook al een beschuldigende vinger richting Nederland. Dat heeft destijds geleid tot intensief overleg tussen de Nederlandse en Japanse veterinaire autoriteiten. Een Japanse delegatie heeft Nederlandse fabrieken bezocht om te zien hoe de melkvervangers hier geproduceerd worden.

Onderzoek in het Duitse Beieren wees in 2004 ook naar ingrediënten van kalvermelk als mogelijke besmettingsbron voor de dodelijke runderziekte.

De Nederlandse autoriteiten gaan ervan uit dat het niet voor de hand ligt dat melkpoeder uit Nederland besmet is geweest. Het ligt meer voor de hand dat dier- en beendermeel de bron is. Als de Nederlandse producenten werkelijk de besmetting hebben overgebracht, zou dat ook in Nederland merkbaar moeten zijn geweest, omdat Nederlandse kalveren hetzelfde product hebben gehad. In Nederland is er geen epidemiologische relatie gelegd tussen het voeren van kalvermelk en BSE. Die relatie is er wel voor diermeel in krachtvoer en de ziekte.

Japan sluit niet uit dat ook diermeel een bron is geweest voor de BSE-uitbraken. In 1990 heeft Groot-Brittannië Japan al gewezen op het mogelijk gevaar van BSE-verspreiding via dier- en beendermeel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer BHJ

  Dat dag en weekbladen foto's publiceren van plassende en poepende koeien is wel bekend, want dat vinden ze schijnbaar interessant.
  Maar dat een agrarisch blad een foto toont van een BSE koe die zonodig in de stront moet staan is mij niet duidelijk.
  Of hebben de redacteuren van dit blad ook geen agrarische achtergrond ?
  Een zieke koe hoort op strooisel te staan of te liggen, en niet in de blubber.

 • no-profile-image

  Willem

  Naar mijn weten zit aan het drinken van melk geen enkel risico, je kunt het krijgen als je stukjes van het merg binnenkrijgt dacht ik. Of vlees zelf ook een risico heeft weet ik niet zeker, maar dan nog is de kans dat je bijvoorbeeld verongelukt in het verkeer groter dan de kans dat je creuzveld jacob krijgt.

  Trouwens pauline uit maastricht, op zich is het even verassend als logisch dat dergelijke bacterien er in zitten. Die drankjes zijn om de darmflora te ondersteunen en gezond te houden, dus dan zouden er inderdaad wel dezelfde bacterien in moeten zitten als in je darmen, anders werkt het natuurlijk niet :) . Ik denk dat het wel even slikken is (letterlijk) voor de consument om dat te horen.
  In de natuur gebeurt het ook dat jonge dieren mest eten van ouders om de darmen op gang te helpen. Bijvoorbeeld jonge veulens doen dit om aan de juiste bacterieën te komen voor het verteren van het hooi.
  Zolang het maar gezond is ;)

 • no-profile-image

  Pauline

  Of net als met YAKULT..:-)
  Het is wat met die koeien.

  ----------------

  Zuivelfabrikanten vormen blok tegen Keuringsdienst van Waarde.

  Ze zijn elkaars felle concurrenten op het schap in de supermarkt. Maar ze werken hecht samen als zich televisiejournalisten aandienen. Zuivelfabrikanten die pro-biotica in hun yoghurtjes doen die het welzijn van de mensheid zouden bevorderen moeten niets hebben van journalistieke belangstelling. Verslaggevers van het consumententelevisieprogramma Keuringsdienst van Waarde wilden praten over en kijken naar de productie van yoghurt waaraan bacteriën worden toegevoegd.
  Geen sprake van, zei de eerste fabrikant aan de telefoon. En voordat de Keuringsdienst een tweede te pakken kreeg had de eerste al iedereen gewaarschuwd. Gezamenlijk spraken de producenten van de ‘gezonde’ yoghurtjes van onder andere Yakult, Danone en Campina af om verslaggevers met camera toegang te weigeren.
  Daarom weken de programmamakers uit naar Finland waar onder veel meer de bacteriën vandaan komen die Campina in Vifit doet. De Finnen hebben niks te verbergen.
  Toch nog spannende tv; de beestjes in Vifit, Actimel en Yakult komen allemaal uit poep en tot poep zullen ze wederkeren.

 • no-profile-image

  Gerbers.S.J.

  Interessant zou zijn om aan te geven hoe groot de kans is om als individue- bij het gebruik 1 liter melk per dag uit de Nederlandse supermarkten-ook BSE te krijgen.Welke melkprodukten geven geen of minder kans op die ziekte.Hoe lang eventueel opkoken etc.

 • no-profile-image

  gli

  Als het op deskundigheid aankomt mag iedereen mij bij de leken scharen.
  Behalve op EEN (1) punt.
  Zo gauw er geld te verdienen valt (in nette woorden "marktgerichtheid") zijn wij, Nederlanders, er nooit vies van geweest. Ik betwijfel of de opvatting in Japan veel anders is. Over heel de wereld geldt de opvatting "geld dat stom is maakt recht wat krom is!"
  Natuurlijk is het niet zo dat doelbwust mensen worden blootgesteld aan grote risico's. Gelukkig niet! In Nederland in ieder geval niet. Maar wat kleinere risico's, als er veel geld mee te verdienen valt?
  Ik weet er geen antwoord op.
  Maar u zult van mijn kant er beslist ook geen positief antwoord over lezen of horen geven!

 • no-profile-image

  Gino

  Ze zouden in Japan beter eens kijken welke pour on middelen ze daar gebruiken.

 • no-profile-image

  AnnevdHof

  Het is logisch dat Japan (en andere landen) naar Nederland wijzen als de bron van ziektebrenger. Nederland is niet zo te porren voor de bescherming van "Leven" wanneer er geld te verdienen valt. Niet voor niets wil ze nu voorbij gaan aan het waarschuwend advies van de ESFA om niet toe te stemmen met gentech proeven met aardappels met antibioticum resistentiegenen (o.a. amykacine tegen TBC). Het adviesorgaan van Nederland, COGEM, is niet tegen de proeven; want het vermarkten van kennis gaat boven het welzijn van "Leven". Zolang er niet significant meer doden en ziekten door onstaan dan met vergelijkbare "traditionele gewassen" mag het van Nederland allemaal! Niet dat Nederland zelfs maar test of er significant meer doden en ziekten door onstaan zijn dan wat onbeduidende laboatoriumtestjes. Kortom: Nederland is niet alleen een belastingparadijs, maar ook een experimentenparadijs met "Leven" voor giga chemische concerns. Dat weet men in de wereld en daar maakt men ge- en misbruik van. Op termijn zal Nederland hierdoor mogelijk nog zeer vaak diep in de beurs moeten tasten om de schadeclaims te kunnen betalen door dit onverantwoord exportartikel ("we zien niets en kijken ergens anders naar"). Ze acht zich nog onaantastbaar,gesteund door de EU, maar dat zal nog wel eens kunnen veranderen. Japan is misschien de voorloper, die het topje van de ijsberg, onverantwoord risico nemend Nederland met "leven", blootlegt. Ik zou maar eens investeren in zeer goede juristen op het gebied van internationeel recht als ik VROM of LVN was. Hoe wentelen ze anders straks de mogelijke bult aan schadeclaims door "verwijtbare nalatigheid" af?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.