Home

Achtergrond

Jaar uitluiden met pruiken en soep

Het is weer bijna Oudejaars dag. Volgens traditie eten we linzensoep!

In de namiddag van Oudejaarsdag wordt er bij m’n schoonouders volgens traditie linzensoep gegeten. De achterliggende gedachte is dat dit rijkdom brengt. Nou, ik eet me al zeven jaar helemaal misselijk in die linzensoep, maar tot op heden blijft de super-jackpot uit... Maar wie weet gaat het met de linzensoep editie 2008 wél goed komen. Mijn broek gaat op de ‘vreethaak’: knoopje los, scheelt toch een halve liter soep.

Avonds wordt er met familie en/of vrienden gezellig geouwehoerd en het jaar doorgenomen. Drank, eten, fel gekleurde pruiken, maskers, en toeters voor de fun. Om precies middernacht klinkt het Hongaarse volkslied, dat uit volle borst wordt meegezongen. Dan knalt de kroonluchter in duizend stukken van de rondvliegende champagne kurk(en), wordt de eigenaar van de lamp een beetje boos en proost de rest er lustig op los. Daarna wordt er van alles afgekust en BUÉK gewenst (Boldog Uj Évet Kivanok, oftewel ik wens u een gelukkig nieuwjaar) en dan...... pijlen afsteken. Na vijf minuten druk heen en weer geloop om die pijlen af te steken, en een zere vinger van de gloeiend-hete aansteker, komt het onzalige gevoel bovendrijven dat het wel erg dure vijf minuten waren. En kort ná dat onzalige gevoel komt het realisme bovendrijven en wordt het besluit genomen om volgend jaar een iets groter vuurwerkpakket bestel zodat ik zes minuten heen en weer kan rennen.

Op de valreep een leuke vakmail van Boerderij.nl. Het blijkt dat op de lijst van best gelezen weblogs de nummer 1 en 2 van mijn hand komen. Leuk. Mijn vrouw en ik wensen iedereen een goed en veilig uiteinde, en een zéér gelukkig en gezond 2008 !!! En pas op met die linzensoep en het afsteken van vuurpijlen met een aansteker.... die soep fermenteert nogal na in de darmen.... prrrttttt. Knal-boem-beng.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.